https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy zamarznięta wódka to wadliwy produkt?

Jerzy Cebula
Jerzy Cebula
Czy zamarznięta wódka jest wadliwym produktem, który można zareklamować? Sądecki klient jednego z dużych sklepwów kupił butelkę alkoholu, wstawił do zamrażarki, a po pewnym czasie zaskoczony wyjął bryłę lodu. Aż do piątku był pewien, że wódka nie zamarza.

Zygmunt Oleksy z Nowego Sącza w jednym z hipermarketów kupił butelkę czystej wódki. Żeby trunek szybko schłodzić, włożył do zamrażarki. Jakież było jego zaskoczenie, kiedy po pewnym czasie wyjął butelkę wypełnioną lodem. - Bardzo się zdziwiłem, że alkohol aż tak się zmienił - opowiada Zygmunt Oleksy z Nowego Sącza. - Zawsze byłem przekonany, że czysta wódka nigdy nie zamarznie. Dodaje, że zawartość drugiej butelki wysokoprocentowego trunku, pochodząca z tej samej serii, kupiona w tym samym hipermarkecie, w tym samym dniu, nie zamieniła się w lód.

Postanowił interweniować w sklepie, gdzie kupił - jego zdaniem - trefną butelkę alkoholu. - Poszedłem z zakupionym towarem i paragonem tam, gdzie go nabyłem, ale nikt nie chciał ze mną rozmawiać. A przecież mnie nie chodziło o zwrot pieniędzy. Chciałem przede wszystkim wyrazić swoją opinię na temat jakości sprzedawanego przez sieć towaru - podkreśla Oleksy. Sądeczanin nie odpuścił i udał się do Państwowej Inspekcji Handlowej. Tam reklamacja została przyjęta.- Pokazałem zakupiony alkohol i paragon. Powiedziano mi, że sprawą się zajmą. Wezmą ze sklepu kilka butelek tej wódki i w laboratorium PIH zostanie zbadana ich zawartość - zaznacza Oleksy.

Nie czekając na wyniki analizy laboratoryjnej zapytaliśmy fizyka, czy wysokoprocentowy alkohol zamarza? Grzegorz Kornaś, nauczyciel fizyki w II Liceum Ogólnokształcącym w Nowym Sączu przeprowadził doświadczenie. - Do zamrażarki włożyłem butelkę popularnego alkoholu. Po kilku godzinach wódka zmieniła stan skupienia. Konsystencja pod wpływem niskiej temperatury zmieniła się, płyn zgęstniał, a kryształki lodu spowodowały, że przypominał przezroczystą kaszę - relacjonuje Kornaś. - Ten proces trwał kilka godzin. Natomiast w warunkach domowych nie ma szansy na to, aby swój stan zmienił spirytus.
Kwestionowany przez sądeckiego klienta alkohol został wyprodukowany przez gorzelnię w Białymstoku. - To nie jest nic nadzwyczajnego, że po wstawieniu wódki do zamrażarki w butelce pojawia się lód - przekonuje Sergiusz Gwoździej, dyrektor firmy Polmos Białystok . - Jeżeli w domowym urządzeniu jest temperatura około 20 stopni Celsjusza poniżej zera, to po kilku godzinach w wódce wytrącą się kryształki lodu - mówi dyrektor. Gwoździej zwraca uwagę, że 40-procentowa wódka zawiera w swym składzie 60 procent wody, która w niskiej temperaturze zamarza.

Najlepiej widać to zjawisko przy alkoholach kolorowych. - Kwestionowany przez klienta alkohol należy do jednych z najlepszych w Europie, ma najniższą zawartość, wręcz śladowe ilości niepożądanych pierwiastków chemicznych. Na pewno nasza wódka nie zamarzła w ciągu kilkunastu minut. Taki proces trwa wiele godzin - dodaje Gwoździej. Dyrektor Polmosu Białystok pewien jest jakości sprzedawanego towaru, ale zadeklarował gotowość przebadania zawartości butelki, którą kupił sądeczanin. W zamian może wysłać inną butelkę wódki.

Źródło: Gazeta Krakowska

Komentarze 23

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lootzek
Destylacja to destylacja - odparowanie i ponowne skroplenie. Wymrażanie to inny proces, acz też stosowany przy produkcji alkoholi, niekoniecznie wódki. Jeśli zamarzła na kość a nie kaszkę, to kupił jakąś niezłą podróbkę.
m
minister blokers
Niech gość lepiej uważa, bo to, czego dokonał, to destylacja przez wymrażanie. Woda ulega zamrożeniu, a alkohol etylowy pozostaje płynny i oddestylowany. W ten sposób uzyskał czysty spirytus, czyli napój ponad dwukrotnie mocniejszy od sklepowej wódki.
A
Adrian
Ja mam -45 stopniw lodowce i zamrozilem każda wódkę do 40% I TE DROŻSZE I TE TANIE
s
shpath
Tygodniami trzymam te trunku w zamrażalniku (-18 stopni) i nigdy nie wytrącił się lód. Płyn na super lepką konsystencję i smakuje wyśmienicie - tak jak lubię.
Ktoś kiedyś powiedział (a pewnie i tak g .. wiedział), że lepszych trunków (droższych znaczy się) nie podrabiają. No jestem ciekaw czy tak faktycznie jest.
Z wódek za 20-24 złote za 0.5 wyleczyłem się już dawno temu, po wielu męczących następnych dniach. Faktycznie po tych droższych głowa jakoś nie boli i funkcjonuje się normalnie.
d
degusttor
Wrzuciłem butelkę do zamrażalnika na -36 stopni. Potygodniu sprawdzam a tu prawie sam lód. Cieczy było może z 100cl
Z
ZAWIEDZIONY
Kupilemm w poniedzialek Żubrówkę czystą w Biedronce, wstawiłem do zamrażslnika w lodówce a w czwartek patrzę w butli bryła lodu!!! Więcej nie kupię wódki w Biedronce i nigdy już nie kupię Żubrówki czystej!
K
Konsument
Żubrówka też zamarza ale tylko ta kupiona w Biedronce. Ciekawe prawda. W zamrażarce miałem dwie różne wódki 40 %, żubrówkę kupioną w Biedronce oraz żytniówkę kupioną w Lidlu. Żubrówka po trzech godzinach zamieniła się w bryłę lodu natomiast żytniówka przyjęła oczekiwaną oleistą strukturę. Ciekawe.
A
A
Witam serdecznie chciałbym odnieść się do Pańskiego wpisu z racji na ilość butelek w Pańskiej zamrażarce, z jakiego jest Pan województwa bo jeśli gdzieś niedaleko z chęcią możemy się spotkać i zrobić pewien eksperyment. Chciał bym zbadać jak temperatura trunku wpływa na jego smak przy okazji możemy również zwrócić uwagę na konsystencję ale to już przy okazji. Proszę się odezwać i pozdrawiam.
M
Marcin
Witam. Chciałbym się tylko i wyłącznie podzielić moim spostrzeżeniem. To nie jest żaden test, odnośnik ani kryptoreklama. Mam w zamrażarce (ustawiona na -18*C) dwie flaszki Żubrówki jedną Sobieskiej i dwie Żołądkowej de luxe. Tylko w tych dwóch ostatnich jest lód, reszta ma konsystencję płynną.
M
Monika
Nie jestem znawcą ale właśnie zubrówka biala kupiona w sklepie zamarzla u mnie. Nie
wytrącila krysztalkow tylko zamienila sie w lod. Temp - 13 stopni.
W
Wojtek
Witam mi również zamarzła . Włożyłem do zamrażarki ok 21 na drugi dzień chrzciny . Z 20 butelek zamarzły 2 . Mój tatuś jako osobnik lubiący trunki (nie pijak) jest zaopatrzony w alkoholomierz wynik 31 szok. Następnym razem również zgłosze do PIH. ps. Polecam samogon
G
Gość
Mam okazje pić różne najdrozsze wódki i alkohole co prawda koniaka czy brandy w ten sposób nie sprawdzam ale im droższa wódka zawsze podejrzewam podroby więc w -17 st najpierw chlodze wódkę i jeśli zamarza wyrzucam jeśli nie to pije i nie ma mowy że dobra wódka nawet po miesiącu zamarznie a podróbka zawsze
d
delikatny konsument
pewnie że zamarznie i to właśnie oznacza dobrą jakość wódki , niektóre firmy do wody z którą mieszany jest spirytus dodają nic innego jak tzw.borygo spożywcze jest to chemia nie pozwalająca na zamarzanie wody aby niemieć problemów z reklamacjami na zamarzanie wódki podobnie jak płyn w chłodnicy samochodowej ale zapewniam was że jest to jeden z powodów bólu głowy następnego dnia
a
alicja
Jak zwykle kupiłam czarnego smirnoffa i jak nigdy dotąd zamarzł w zamrażarce. Zdziwienie ogromne. Nie ma do kogo wysłać reklamacji, bo co winny sklep?

Nie kupujcie tej wódki !!!! chyba,że lubicie ciepłą
S
Sliwkowy_Gorzelnik
Dziwna sprawa, jak robiłem kiedyś sliwowicę to 50% nie zamarzała w minus 34, tobiła się gęsta, jak syrop. Dla dociekliwych, w tej temperaturze była wiele dni, a zamrażara ma cyfrowy termometr. Nic się nie rozwarstwiało ani nie krystalizowało, dlatego ciekawi mnie wypowiedź fachowca z gorzelni. Pozdrawiam kumatych.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska