Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania jednogarnkowe: schab po bałkańsku [PRZEPIS]

mad
Schab z warzywami po bałkańsku.
Schab z warzywami po bałkańsku. Agnieszka Sznajder
Przepis na schab z warzywami po bałkańsku.

- Schab po bałkańsku to ciekawe połączenie dużej ilości warzyw i schabu, u nas podawane z ryżem, ale smakuje równie wyśmienicie z pajdą domowego chleba, ziemniakami i każdym rodzajem kaszy – mówi nasza Czytelniczka, Agnieszka Sznajder, autorka bloga Apetyczna Babeczka.
 
Składniki dla 6 osób

  • 1 kg schabu bez kości 
  • pęczek cebuli dymki, biała i zielona część 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • czerwona papryka 
  • 3 średnie pomidory lub 1 puszka pomidorów 
  • 40 dag pieczarek 
  • 3 ogórki kiszone 
  • sól 
  • pieprz 
  • słodka i ostra papryka 
  • 1/2 szklanki pomidorowej passaty 
  • bulion 

 
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć schab pokrojony w plastry lub inne, dowolne kawałki. Dodać kolejno pokrojone warzywa: cebulę zwykłą i dymkę, pieczarki, paprykę, ogórki, pomidory, czosnek oraz przyprawy, podlać bulionem. Zamieszać i dusić do miękkości, poczekać aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku, podawać posypane zieleniną. 

Zobacz też: Domowy fast food, czyli holenderski kebab z pieczarkami

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska