
Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone
Składniki na spód
200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła
Składniki na masę serową
500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
500 g mascarpone
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 żółtka
Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przepis Łukasza Żurka z Ażurkowego Sernika

Deser z kremem mascarpone, chałwą i różaną konfiturą
Składniki
300 ml śmietanki 36% (np. OSM Piątnica)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
150 g serka mascarpone od OSM Piątnica
150 g chałwy kakaowej
6 łyżeczek konfitury różanej
1 pomarańcza
Wykonanie
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek mascarpone, połowę pokruszonej chałwy i wymieszać.
Na spód pucharków do deserów wyłożyć po łyżeczce konfitury różanej, a następnie wcześniej przygotowany krem. Posypać pozostałą pokuszoną chałwą i udekorować filetami z pomarańczy.
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Tartaletki z nadzieniem pomarańczowym i kremem mascarpone
Składniki na ciasto
150 g mąki
80 g masła
35 g cukru pudru
1/2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na nadzienie pomarańczowe
sok i miąższ z połowy pomarańczy
łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na krem
250 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki 30 proc.
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
skórka starta z połowy pomarańczy
Dodatkowo
cząstki pomarańczy do dekoracji
Wykonanie
Ciasto. Do robota wrzucić przesianą mąkę, cukier puder, śmietanę i posiekane zimne masło. Wyrobić. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Wylepić nim foremki i piec w temperaturze 180 stopni 15 minut.
Nadzienie pomarańczowe. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i pozostawić do wystygnięcia. Wycisnąć sok z pomarańczy i połączyć z wystudzoną żelatyną. Gotową galaretkę nałożyć do połowy tartaletek. Gdy galaretka pomarańczowa zastygnie, zrobić krem. W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę i poczekać jak wystygnie. Ubić śmietanę i dodać do niej serek mascarpone, a następnie żelatynę i startą skórkę z pomarańczy. Gotowy krem wycisnąć na tartaletkę i ozdobić kawałkiem pomarańczy.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone
Składniki na ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
200 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii
Do dekoracji
pestki granatu
borówki amerykańskie
Wykonanie
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie
i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni stropni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie
zieloną barwę.