9 z 12
Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami...
fot. Fot. archiwum

Naleśniki czekoladowe z kremem mascarpone i borówkami

Składniki
700 ml mleka czekoladowego OSM Piątnica
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
500 ml śmietany słodkiej 36% (np. OSM Piątnica)
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 szklanka świeżych borówek
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie
Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek. Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać. Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę lub rulon.
Przepis Roberta Muzyczki,  szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

10 z 12
Sernik na zimno z serka mascarpone z truskawkami i musem...
fot. Fot. Anna Loska

Sernik na zimno z serka mascarpone z truskawkami i musem truskawkowym

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Przepis Anny Loski

11 z 12
Zielona tarta z musem jeżynowym z jeżynami, malinami i...
fot. Fot. archiwum

Zielona tarta z musem jeżynowym z jeżynami, malinami i lawendą

Składniki na ciasto:
120 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
100 g cukru
220 g mąki tortowej
60 ml oleju
sok z połówki cytryny
opakowanie cukru wanilinowego
60 g masła

Składniki na mus:
opakowanie serka mascarpone 250 g
śmietanka 36% 200 ml
sok z połówki cytryny
3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu)
4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
np. jeżyny, maliny, lawenda

Wykonanie
Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy - wyjąć ciasto bez obracania.
Jeżyny zblendować. Następnie powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło.
Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Polecamy

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"