Wybierać można pośród 23 kierunków studiów stacjonarnych II stopnia i 16 kierunków studiów niestacjonarnych II stopnia.
Na studiach stacjonarnych zajęcia odbywają się codziennie, za wyjątkiem sobót i niedziel, natomiast na studiach niestacjonarnych nauczanie realizowane jest systemem 3-dniowych zjazdów (piątki, soboty i niedziele) kilka razy (5-8) w ciągu semestru.
Rekrutacja będzie prowadzona m.in. na następujące kierunki:
Architektura krajobrazu
Biogospodarka
Bioinżynieria zwierząt
Biotechnologia
Dietetyka
Etologia i psychologia zwierząt
Gospodarka przestrzenna
Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
Sztuka ogrodowa
Technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
Technologia żywności i żywienie człowieka
Transport i logistyka
Winogrodnictwo i enologia
Zarządzanie i inżynieria produkcji.
Dla kogo te studia?
Studia II stopnia przeznaczone są dla osób posiadających dyplom ukończenia studiów inżynierskich I stopnia i wybranych licencjackich na kierunku, na którym kandydaci zamierzają studiować, albo też posiadających tytuł inżyniera, licencjata, magistra, magistra inżyniera lub równorzędny na kierunkach pokrewnych.
Nabór odbywa się na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów,
a w przypadku, gdy jest ona nierozstrzygająca - dodatkowo na podstawie średniej z ocen wykazanych w suplemencie tworzone są listy rankingowe. Na pierwszy rok studiów zakwalifikowani zostaną kandydaci, którzy uzyskali najwyższe oceny postępowania kwalifikacyjnego. Wyjątek stanowi kierunek winogrodnictwo i enologia, na który nabór dobywa się na podstawie średniej ocen z całości studiów I stopnia oraz rozmowy kwalifikacyjnej.
Studia z przyszłością
Studia II stopnia na oferowanych kierunkach trwają 1,5 roku (trzy semestry) lub 2 lata (4 semestry) w zależności od kierunku i kończą się uzyskaniem tytułu magistra inżyniera lub magistra. Warunek konieczny do ukończenia studiów to napisanie pracy magisterskiej oraz zdanie egzaminu dyplomowego.
Uniwersytet Rolniczy - co podkreśla uczelnia - utrzymuje bliską współpracę z sektorem gospodarczym i instytucjami samorządowymi, wspierając praktyczne aspekty badań w dziedzinach takich jak: żywność, energia czy środowisko. Dzięki tym działaniom URK liczy na zwiększenie zainteresowania swoją ofertą i wzrost liczby kandydatów, którym bliskie są nauki przyrodnicze, techniczne, rolnicze, leśne, weterynaryjne oraz społeczne, zapewniając im przyszłe możliwości zawodowe zarówno w Polsce, jak i za granicą.
