Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do poczytania. Nowości wydawnicze: „Jedz zielone” [KSIĄŻKA]

mad
Hanna Stolińska-Fiedorowicz i Paula Kraśniewska w książce "Jedz zielone" obalają mity o zielonych warzywach i udowadniają, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz i Paula Kraśniewska w książce "Jedz zielone" obalają mity o zielonych warzywach i udowadniają, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz obala mity o zielonych warzywach i udowadnia, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania.

Wszyscy wiemy, że warzywa są zdrowe. A jednak „statystyczny Polak” zjada dziennie nie więcej niż pięć plasterków ogórka. Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań.

Jedzenie warzyw kojarzy nam się zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe „pole rażenia”. Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają odporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a nawet leczą.

I tak likopen w pomidorach poprawia odporność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego.

Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych - brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, ale również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są przydatne w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego.

Jedz zielone! 90 rewelacyjnych przepisów

W najnowszej książce „Jedz zielone” Hanna Stolińska-Fiedorowicz obala mity o zielonych warzywach i udowadnia, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania. Z książki dowiemy się jakie warzywa spożywać w poszczególnych miesiącach roku. Jak je przechowywać i przygotowywać, by wydobyć jak najwięcej z ich zdrowotnego potencjału.
Autorka pokazuje również, w jaki sposób wprowadzić je do swojej diety w celu poprawy samopoczucia oraz zapobiegania poważniejszym dolegliwościom w przyszłości. Ostrzega również, kiedy spożywanie niektórych roślin może osłabiać lub wzmacniać działanie przyjmowanych przez nas leków. Doradza, jak przekonać dzieci do „zieleniny”.

Paula Kraśniewska w blisko 90 przepisach pokazuje, że zielone warzywa i przyprawy mogą przybrać postać smakowitych i sycących dań. Przełamuje stereotypy związane z ich właściwościami, smakiem i wyniesionym z domu rodzinnego sposobem przyrządzania.

Kim są autorki książki?

Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy. Przekazuje wiedzę żywieniową również poprzez liczne wystąpienia telewizyjne i radiowe oraz artykuły naukowe i popularnonaukowe.

Paula Kraśniewska, kucharz z pasją do gotowania i zamiłowaniem do karmienia innych. Doświadczony szef kuchni specjalizujący się w cateringu dietetycznym. Z naturalną lekkością komponuje i przyrządza barwne, zróżnicowane, pyszne i zdrowe posiłki dla wszystkich diet.

Jedz zielone. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska. Wydawnictwo M
Jedz zielone. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska. Wydawnictwo M


Jedz zielone
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska
Wydawnictwo M

Zobacz też:TOP 10 przepisów na pyszne sałatki

Zobacz też: TOP 12 najlepszych, prostych sałatek

Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem

Zobacz też:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji na dania ze szparagami

Zobacz też:Przyprawy w kuchni. Dlaczego warto używać naturalnych przypraw i ziół

Zobacz też:
Czym zastąpić cukier? Ksylitol, stewia, erytrytol czy tagatoza?

Zobacz też:
Domowy zielnik. Sposób na świeże i aromatyczne przyprawy przez cały rok

Zobacz też:
Rokitnik. Poznaj jego właściwości, zastosowanie i pochodzenie

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Do poczytania. Nowości wydawnicze: „Jedz zielone” [KSIĄŻKA] - Gazeta Krakowska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska