https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami

mad
Szukacie pomysłów na dania z zielonymi szparagami? Zobaczcie przepisy na pyszną zupę, tartaletki i sałatkę z zielonych szparagów.
Szukacie pomysłów na dania z zielonymi szparagami? Zobaczcie przepisy na pyszną zupę, tartaletki i sałatkę z zielonych szparagów.
Przepisy na dania z zielonymi szparagami.

Szparagi – przepisy. Zupa z zielonych szparagów, pyszna tarta ze szparagami i sałatka ze szparagów. Wszyscy miłośnicy szparagów z utęsknieniem wyczekują momentu, gdy wreszcie pojawią się w sklepach i na straganach. Trzeba jednak działać szybko – sezon na te zielone warzywa nie trwa długo. Wykorzystajmy go więc maksymalnie – przygotowując ze szparagów smaczne tarty, zupy oraz sałatki i komponując je z chrupiącymi orzechami, które są dla nich idealnym towarzystwem.

Sezon na szparagi: od maja do czerwca

Najlepsze świeże szparagi, które w ostatnich latach stały się nieodłącznym elementem wiosennego menu modnych restauracji i coraz częściej przyrządzamy je sami w domu, dostępne są tylko przez dwa miesiące – od maja do końca czerwca. Warto więc, by przez ten czas systematycznie gościły w naszej kuchni.

Szparagi prosto z Włoch

Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

Zielonych i fioletowych szparagów nie trzeba obierać

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.

Szparagi mają tylko 18 kalorii w 100 gramach!

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są źródłem witamin. Czy wiesz co zyskasz włączając do swojej diety różnokolorowe pędy? Ich niskokaloryczność i obecność wysokiej ilości błonnika zainteresuje osoby dbające o linię. 100 g tego produktu ma ich jedyne 18 kcal! Zawartość witamin C i E ma wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi powinny zostać uwzględnione także w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono, że jedzenie szparagów może minimalizować również ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.
Szparagi to niewątpliwie wyjątkowe warzywo, a ciekawych przepisów z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje.

Zupa z zielonych szparagów.
Zupa z zielonych szparagów.

Szparagi przepis: krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓


Wykonanie:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty. Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem razem z jogurtem naturalnym. Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii (Chrupiącą sałatką).

Tartaletki ze szparagami.
Tartaletki ze szparagami.

Szparagi przepis: tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku

Składniki na nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • pęczek koperku
  • 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland

pieprz i sól

Wykonanie:

Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Nadzienie. Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Sałatka z zielonymi szparagami.
Sałatka z zielonymi szparagami.

Szparagi przepis: lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1/2 kg truskawek
  • 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.

Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]

Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

Zobacz też: TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości

Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem

Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla

Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla

Wybrane dla Ciebie

Kraków świętuje 35 lat samorządu. "Mieszkańcy czują się współgospodarzami miasta"

Kraków świętuje 35 lat samorządu. "Mieszkańcy czują się współgospodarzami miasta"

Próbował zamordować swoją partnerkę w pensjonacie w Zakopanem. Grozi mu dożywocie

Próbował zamordować swoją partnerkę w pensjonacie w Zakopanem. Grozi mu dożywocie

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska