Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem [PRZEPIS]

Katarzyna Dębińska-Łatak
Katarzyna Dębińska-Łatak
Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem.

Idealnie ugrillowane chrupiące szparagi o aromacie czosnku, cytryny i świeżego tymianku. W tym daniu użyłam kwitnącego tymianku cytrynowego, jego kwiaty pięknie wyglądają i pysznie smakują. Polecam jako przekąskę w ciągu dnia z dodatkiem grzanek lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. - mówi Katarzyna Dębińska-Łatak, autorka bloga Food University.

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • kilka gałązek tymianku plus listki do dekoracji
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Szparagi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oderwać zdrewniałe końce. Czosnek pokroić na plasterki, oberwać listki z tymianku i odstawić do dekoracji. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z połowy skórkę na drobnej tarce. Szparagi podzielić na 2 porcje, każdą z nich ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej (powinno jej być na tyle dużo, aby całą porcję szparagów szczelnie owinąć).
Ułożyć czosnek, gałązki tymianku, całość skropić sokiem z cytryny i oliwą, na koniec oprószyć solą i pieprzem. Każdą porcję szczelnie zapakować w folię. Ułożyć na grillu i grillować przez 20 minut. Po tym czasie przełożyć szparagi na talerze, wyjąć upieczone gałązki tymianku, posypać świeżymi listkami i otartą skórką cytrynową. Od razu podawać.

Kryzys wieku średniego. Skąd się bierze i czy dotyka wszystkich?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie