Idealnie ugrillowane chrupiące szparagi o aromacie czosnku, cytryny i świeżego tymianku. W tym daniu użyłam kwitnącego tymianku cytrynowego, jego kwiaty pięknie wyglądają i pysznie smakują. Polecam jako przekąskę w ciągu dnia z dodatkiem grzanek lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. - mówi Katarzyna Dębińska-Łatak, autorka bloga Food University.
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- kilka gałązek tymianku plus listki do dekoracji
- 4-5 łyżek oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Szparagi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oderwać zdrewniałe końce. Czosnek pokroić na plasterki, oberwać listki z tymianku i odstawić do dekoracji. Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z połowy skórkę na drobnej tarce. Szparagi podzielić na 2 porcje, każdą z nich ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej (powinno jej być na tyle dużo, aby całą porcję szparagów szczelnie owinąć).
Ułożyć czosnek, gałązki tymianku, całość skropić sokiem z cytryny i oliwą, na koniec oprószyć solą i pieprzem. Każdą porcję szczelnie zapakować w folię. Ułożyć na grillu i grillować przez 20 minut. Po tym czasie przełożyć szparagi na talerze, wyjąć upieczone gałązki tymianku, posypać świeżymi listkami i otartą skórką cytrynową. Od razu podawać.
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem
Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]
Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Pięć pomysłów na dania z rabarbarem
Zobacz też:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem
Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla
Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla
