Zupa szczawiowa – przepis. Pojawiają się w sklepach pierwsze zbiory młodego szczawiu – warto więc od razu wykorzystać go w kuchni. Aby wydobyć z jego liści najcenniejsze wartości odżywcze, najlepiej podawać go z nabiałem – śmietaną, masłem lub jajkami. Idealna propozycją będzie sycąca zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami z pełnoziarnistego lub pszenno-żytniego chleba. Przygotowana na delikatnym bulionie warzywnym z dodatkiem marchewki z pewnością przypadnie do gustu amatorom wiosennych obiadów na tarasie lub balkonie. Zobaczcie przepisy!

Zupa szczawiowa z jajkiem [PRZEPIS]
Pyszna wiosenna zupa. Jest tania, szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.
Składniki
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 pęczek szczawiu
- 100 ml śmietany 30%
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Wykonanie
Skrzydełka przełożyć do garnka. Wlać 2 litry wody. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypać przyprawę uniwersalną. Gotować 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować 15 minut.
Szczaw drobno posiekać i wrzucić do wywaru. Wlać śmietanę i gotować 5 minut. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Zupę wylać na talerze, dodać jajko i podawać.
Przepis Katarzyny Jaworek

Zupa szczawiowo-pokrzywowa [PRZEPIS]
- Wiosna to dobry czas na wykorzystanie naturalnych ziół i przypraw rosnących na polach i łąkach , nie dość, że zdrowe to w dodatku za darmo. Domownicy zajadają się ostatnio zupą pokrzywowo-szczawiową – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce.
Składniki
- ok. 30 dag młodej pokrzywy
- ok. 20 dag szczawiu
- masło
- 6 szklanek rosołu
- łyżka mąki
- kilka łyżek śmietany
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Majowa zupa szczawiowa z chrupiącymi grzankami [PRZEPIS]
Składniki
- 2 pęczki świeżego szczawiu
- 1 litr bulionu warzywnego
- marchewka
- 50 g masła
- 4 łyżki śmietany 18% -
- 4 jajka
- sól, pieprz
- cukier – szczypta
- 6 kromek chleba bawarskiego Dan Cake
Wykonanie
Szczaw dokładnie wymyć i delikatnie posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dać szczaw i dusić kilka minut. Marchew zetrzeć na tarce, na małych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Do oddzielnego garnka wlać bulion warzywny, dodać startą marchew i gotować przez 15 minut. Dodać szczaw i gotować kolejne 10 minut.
Do osobnej miseczki odlać 3-4 łyżki wywaru, wymieszać ze śmietaną i delikatnie dolać do zupy, uważając, by śmietana się nie zważyła. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Zupę podać z grzankami i jajkiem przekrojonym na pół.
Przepis Roberta Muzyczki
