Ryby z grilla oprócz tego, że są zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze dla naszego organizmu to również wymagają zdecydowanie krótszej obróbki termicznej. Jak wybrać dobrą rybę na grilla? Najwyższą jakość ryb gwarantuje zakup całych sztuk – a nie gotowych już porcji, np. w formie filetów. Możemy wtedy dokładnie ocenić ich świeżość i jakość. Ważny jest również sposób samego przechowywania produktu. Dobrą i sprawdzoną metodą jest pakowanie próżniowe, które nieco wydłuża okres zachowania świeżości ryby.
Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Ryba - ze względu na specyficzny smak i zapach - bardzo dobrze komponuje się z cytrusami. Dobra ryba w smaku obroni się jednak tak naprawdę sama. Warto więc zachować umiar i prostotę w jej podawaniu.
Zobaczcie przepisy na ryby z grilla!

Ryby z grilla: łosoś grillowany w marynacie cytrynowej [PRZEPIS]
Składniki
- 60 dag odfiletowanego łososia
- 2 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 5 listków bazylii
- cytryna
- 4 łyżki oleju ziołowego
- sól
- kolorowy pieprz
- zielenina
- cytryna do dekoracji
Wykonanie
Czosnek, tymianek i bazylię posiekać. Wyciśnięty sok z cytryny połączyć z olejem. Łososia pokroić na 6 porcji, przełożyć do miski. Posypać czosnkiem, ziołami i pieprzem, polać marynatą. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Osączyć, osolić, poukładać na folii aluminiowej (brzegi podnieść). Grillować 10 minut. Udekorować zieleniną i cytryną. Można polać lekkim sosem.
Przepis Marii Szymczak

Ryby z grilla: szaszłyk z łososiem i warzywami [PRZEPIS]
Składniki
- 30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
- 2 średnie ziemniaki
- cukinia
- cytryna
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Przepis Janiny Czai

Ryby z grilla: łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym [PRZEPIS]
Składniki
- 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)
- 4 placki tortilli
- 1 papryka świeża czerwona
- 1 papryka świeża zielona
- 1 por
- 2 średnie marchwie
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- sos koperkowy (np. domowy lub Tarsmak)
Wykonanie
Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z sosem koperkowym.

Ryby z grilla: grillowany łosoś w curry na kuskusie z pomidorami i kolendrą [PRZEPIS]
Składniki
- 500 g filetów z łososia
- 1/2 czerwonej cebuli
- duży pomidor
- pęczek świeżej kolendry
- papryczka chili
- limonka
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
- 80 g kuskusu
Wykonanie
Filety z łososia podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Dodać startą skórkę z limonki, sok z limonki, sól, pieprz i curry. Całość delikatnie wymieszać i odstawić na pół godziny.
W międzyczasie zrobić sałatkę. Z pomidorów wyciąć gniazda nasienne i resztę pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę pokroić w drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia po 5 minut z każdej strony. Przygotować kuskus. Do miseczki wsypać kuskus i zalać go gorącą wodą w stosunku 1:1, przykryć pokrywką i zostawić na 5 minut. Po tym czasie lekko posolić i wymieszać (kuskus powinien wchłonąć całą wodę).
Na talerzu ułożyć kuskus, na nim łososia i na wierzchu sałatkę.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Ryby z grilla: śledź z grilla z zielonym masłem [PRZEPIS]
Składniki
- 4 świeże śledzie
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 10 dag masła
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
- 2 łyżeczki drobno posiekanej rzeżuchy
- biały pieprz
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Wykonanie
Śledzie wewnątrz natrzeć cytryną i solą. Masło wymieszać z pietruszką, szczypiorkiem, rzeżuchą, solą i pieprzem. Zawinąć w papier pergaminowy i uformować na kształt wałka. Wstawić do lodówki, a po schłodzeniu pokroić w plastry o grubości 3 cm. Ryby posmarować olejem i grillować 5 minut z każdej strony. Podawać z masłem.
Przepis Marii Szymczak

Ryby z grilla: pyszny, prosty pstrąg z grilla [PRZEPIS]
Składniki
- pstrągi
- sól
- marchew
- natka pietruszki
- koperek
- cebula
- masło
Wykonanie
Dwie godziny przed grillowaniem pstrąga posolić, następnie wymyć. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i cebulę. Natkę pietruszki i koperek pokroić, dokładnie wszystko wymieszać. Do środka każdego pstrąga nałożyć farsz i łyżeczkę masła. Zawinąć w folię, grillować z każdej strony po 10 minut.
Najlepsze do grillowania są pstrągi o wadze 30-35 dag.
Przepis Małgorzaty Filipowskiej

Ryby z grilla: grillowane pstrągi maślano-cytrynowe [PRZEPIS]
Składniki
- 2 pstrągi
- 1 cytryna
- 50 g masła
- pieprz cytrynowy
- sól
- olej
Wykonanie
Wypatroszone pstrągi oczyścić z łusek i usunąć płetwy oraz oczy. Ryby dokładnie natrzeć solą i pieprzem cytrynowym.
Do środka każdej z ryb włożyć plasterki cytryny oraz kawałki masła.
Ryby ułożyć na aluminiowej tacce. Posmarować olejem. Tackę ułożyć na rozgrzanym grillu. Ryby grillować po około 15 minut z każdej strony.
Przepis Katarzyny Jaworek
Zobacz też:Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym
Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla
Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]
Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?
