Majówka 2019. Przepisy na grilla. Nietypowe dania z grilla [PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla na majówkę 2019.
Majówka 2019 – przepisy na grilla. Pierwszy majowy weekend już od wielu lat uważany jest za tradycyjne i oficjalne rozpoczęcie sezonu grillowego. Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla!

Przepisy na grilla. Co będzie królowało podczas tegorocznej majówki na naszych stołach i rusztach? Przede wszystkim niekonwencjonalne rozwiązania i wyszukane marynaty i farsze , które możemy zrobić np. z bakalii. Takie rozwiązanie zdecydowanie skradnie serca i podniebienia naszych gości! Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla!

Ziemniaki z grilla.

Pieczone ziemniaczki nadziewane suszoną żurawiną z jogurtem greckim [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 10 plasterków boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 batat
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Szaszłyki z krewetek.

Grillowane szaszłyki z krewetek w marynacie ze złotych owoców i suszonego mango [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 opakowanie krewetek (mogą być świeże lub mrożone)
  • 60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 70 g mango Bakalland
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie
Na patelni podgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy złote owoce oraz mango, do których wlewamy sok wyciśnięty z połówek cytryny i limonki. Podsmażamy do momentu uzyskania delikatnego sosu. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i delikatnie solimy oraz przed grillowaniem skrapiamy je delikatnie dokiem z cytryny i limonki oraz kilkoma kroplami oliwy. Grillujemy przez ok. 5 minut i polewamy sosem z bakalii. Najlepiej smakować będą z chrupiącą bagietką i masłem czosnkowym.

Żeberka z grilla.

Żeberka w marynacie z suszonej wiśni z grillowaną kukurydzą [PRZEPIS]

  • 1 kg żeberek
  • 100 g wiśni soczystej Bakalland
  • 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
  • pół szklanki soku z czarnej porzeczki
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 świeże kukurydze
  • sól
  • oliwa


Wykonanie

Na patelni podsmażamy na kilku kroplach oliwy suszoną wiśnię i żurawinę, dodając do nich sok z czarnej porzeczki. W trakcie redukowania sosu dodajemy przyprawy. Do gotowej marynaty, którą wcześniej odrobinę studzimy wkładamy żeberka. Najlepiej żeby marynowały się przez całą noc. Gotowe żeberka grillujemy przez ok 30-40 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Do żeberek najlepiej pasować będzie grillowana razem z nimi z odrobiną soli kukurydza.

Burger z grilla.

Burger z grillowaną piersią z kurczaka i żurawiną [PRZEPIS]

Majówkowy grill jest doskonałą okazją do przyrządzenia domowych burgerów. Klasyczny amerykański burger przyrządzamy na wolnym powietrzu w trakcie tzw. barbecue składa się z pszennej bułki, mielonego mięsa wołowego, sałaty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. My proponujemy burgera z soczystej wołowiny ze słodkim sosem żurawinowym.

Składniki (porcja dla 4 czterech osób)

  • sałata
  • 4 bułki do burgerów
  • kilogram wołowiny
  • 300 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • Składniki na dressing
  • 250 g żurawiny Bakalland
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka soku pomarańczowego

Wykonanie
Jeszcze przed grillowaniem przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy sok z pomarańczy. Wrzucamy żurawinę i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Odkładamy do wystygnięcia. Wołowinę przyprawiamy i formujemy z niej burgery. Układamy na ruszcie. Każdą ze stron grillujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą z bułek przecinamy na pół i kładziemy na grillu. Pozostawiamy na około 2 minuty. Zdejmujemy, gdy pieczywo będzie chrupiące. Układamy na jednej z połówek liść sałaty, smarujemy sosem żurawinowym. Potem układamy gotowe burgery i plastry sera. Ponownie nakładamy sos i liść sałaty. Przykrywamy drugą połówką bułki.

Szaszyki z grilla.

Szaszłyki z suszoną wiśnią owiniętą bekonem [PRZEPIS]

Szaszłyki są gwiazdą prawie każdego grillowania. Zazwyczaj wybieramy kurczaka lub kawałki wieprzowiny, do których dodajemy różne warzywa, które akurat mamy pod ręką. A gdyby tak, wypróbować słodko-słone szaszłyki i połączyć suszoną, soczystą wiśnię z opieczonym, chrupiącym boczkiem? Goście docenią pyszną przystawkę.

Składniki

  • 10 plastrów boczku
  • 100 g wiśni soczystej Bakalland
  • 1 limonka


Wykonanie

Boczek kroimy w plastry. Następnie owijamy nim kilka wiśni i nabijamy na patyczki. Kładziemy na grill i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Grillujemy, aż boczek się przyrumieni, w między czasie skrapiamy szaszłyki sokiem z drugiej połowy limonki. Odstawiamy w momencie, gdy bekon zrobi się chrupiący.

Zobacz też:Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym

Zobacz koniecznie:Majówka 2019. Najlepsze, sprawdzone przepisy na dania z grilla naszych Czytelników

Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla

Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]

Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

polecane: FLESZ: Demaskujemy mity o weganizmie i wegetarianizmie

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

t
tryk
2019-05-16T19:27:29 02:00, fiolek:

Przepis na ziemniaki skradł moje serce. Jak podałem takie z zimną perłką w towarzystwie goście byli zachwyceni.

o, moje ulubione piwko, też często króluje na sobotnich domówkach u nas :)

f
fiolek

Przepis na ziemniaki skradł moje serce. Jak podałem takie z zimną perłką w towarzystwie goście byli zachwyceni.

S
Sławek

ja już szukam ładnych mięsnych żeberek do mojej marynaty z ketchupem pikantnym Kotlina, paluszki lizać, jak my się stęskniliśmy za sezonem grillowym, szkoda gadać.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3