Przepisy na grilla. Zobaczcie przepisy na nietypowe dania z grilla!

Pieczone ziemniaczki nadziewane suszoną żurawiną z jogurtem greckim [PRZEPIS]
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
- 10 plasterków boczku
- 1 czerwona cebula
- 1 batat
- 100 ml jogurtu greckiego
- szczypiorek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Grillowane szaszłyki z krewetek w marynacie ze złotych owoców i suszonego mango [PRZEPIS]
Składniki
- 1 opakowanie krewetek (mogą być świeże lub mrożone)
- 60 g złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
- 70 g mango Bakalland
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oliwy
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie
Na patelni podgrzewamy oliwę z posiekanym czosnkiem, następnie dodajemy złote owoce oraz mango, do których wlewamy sok wyciśnięty z połówek cytryny i limonki. Podsmażamy do momentu uzyskania delikatnego sosu. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Krewetki nadziewamy na patyczki do szaszłyków i delikatnie solimy oraz przed grillowaniem skrapiamy je delikatnie dokiem z cytryny i limonki oraz kilkoma kroplami oliwy. Grillujemy przez ok. 5 minut i polewamy sosem z bakalii. Najlepiej smakować będą z chrupiącą bagietką i masłem czosnkowym.

Żeberka w marynacie z suszonej wiśni z grillowaną kukurydzą [PRZEPIS]
- 1 kg żeberek
- 100 g wiśni soczystej Bakalland
- 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- pół szklanki soku z czarnej porzeczki
- kilka ziaren kolorowego pieprzu
- 2 świeże kukurydze
- sól
- oliwa
Wykonanie
Na patelni podsmażamy na kilku kroplach oliwy suszoną wiśnię i żurawinę, dodając do nich sok z czarnej porzeczki. W trakcie redukowania sosu dodajemy przyprawy. Do gotowej marynaty, którą wcześniej odrobinę studzimy wkładamy żeberka. Najlepiej żeby marynowały się przez całą noc. Gotowe żeberka grillujemy przez ok 30-40 minut, aż nabiorą rumianego koloru. Do żeberek najlepiej pasować będzie grillowana razem z nimi z odrobiną soli kukurydza.

Burger z grillowaną piersią z kurczaka i żurawiną [PRZEPIS]
Majówkowy grill jest doskonałą okazją do przyrządzenia domowych burgerów. Klasyczny amerykański burger przyrządzamy na wolnym powietrzu w trakcie tzw. barbecue składa się z pszennej bułki, mielonego mięsa wołowego, sałaty, pomidora, ogórka konserwowego i sosu. My proponujemy burgera z soczystej wołowiny ze słodkim sosem żurawinowym.
Składniki (porcja dla 4 czterech osób)
- sałata
- 4 bułki do burgerów
- kilogram wołowiny
- 300 g żółtego sera
- sól i pieprz
- Składniki na dressing
- 250 g żurawiny Bakalland
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Wykonanie
Jeszcze przed grillowaniem przygotowujemy sos. W garnku podgrzewamy sok z pomarańczy. Wrzucamy żurawinę i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gotujemy przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miseczki. Odkładamy do wystygnięcia. Wołowinę przyprawiamy i formujemy z niej burgery. Układamy na ruszcie. Każdą ze stron grillujemy przez 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Każdą z bułek przecinamy na pół i kładziemy na grillu. Pozostawiamy na około 2 minuty. Zdejmujemy, gdy pieczywo będzie chrupiące. Układamy na jednej z połówek liść sałaty, smarujemy sosem żurawinowym. Potem układamy gotowe burgery i plastry sera. Ponownie nakładamy sos i liść sałaty. Przykrywamy drugą połówką bułki.

Szaszłyki z suszoną wiśnią owiniętą bekonem [PRZEPIS]
Szaszłyki są gwiazdą prawie każdego grillowania. Zazwyczaj wybieramy kurczaka lub kawałki wieprzowiny, do których dodajemy różne warzywa, które akurat mamy pod ręką. A gdyby tak, wypróbować słodko-słone szaszłyki i połączyć suszoną, soczystą wiśnię z opieczonym, chrupiącym boczkiem? Goście docenią pyszną przystawkę.
Składniki
- 10 plastrów boczku
- 100 g wiśni soczystej Bakalland
- 1 limonka
Wykonanie
Boczek kroimy w plastry. Następnie owijamy nim kilka wiśni i nabijamy na patyczki. Kładziemy na grill i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Grillujemy, aż boczek się przyrumieni, w między czasie skrapiamy szaszłyki sokiem z drugiej połowy limonki. Odstawiamy w momencie, gdy bekon zrobi się chrupiący.
Zobacz też:Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym
Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla
Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]
Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?
