Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na grilla. Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym [PRZEPIS]

mad
Chleb nadziewany serem żółtym to doskonała przekąska na grilla.
Chleb nadziewany serem żółtym to doskonała przekąska na grilla. archiwum
Przepis na grillowany chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym.

Chleb z grilla? Dlaczego nie! Kiełbasa, kaszanka, karczek czy skrzydełka – to produkty, które tworzą klasyczne, grillowe menu. Nie pozwól jednak, aby nuda zagościła w twoim ogrodzie! Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaproponuj im coś, co nie tylko zachwyci podniebienia, ale i zwróci uwagę swoją niebanalną formą. Przedstawiamy przepis na chleb faszerowany serem żółtym i masłem czosnkowym.
Coraz częściej staramy się szukać niebanalnych i ciekawych dań, które urozmaicą dość tradycyjne, grillowe menu. Nie każdy przecież jest amatorem mięsnych potraw – warto mieć to na uwadze komponując zestaw przekąsek. Szybka i efektowna potrawa, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale jest również świetnym pretekstem do… integracji! Nadziewany chleb możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i bezpośrednio na grillu. Dodaj do niego ulubione zioła: świeżą bazylię, oregano, rozmaryn czy nawet szczypior.

Grillowany chleb z serem żółtym i masłem czosnkowym.
Grillowany chleb z serem żółtym i masłem czosnkowym.

Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym [PRZEPIS]

Składniki:

  • bochenek chleba (niekrojony)
  • 100 g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
  • sól, pieprz


Wykonanie

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem. Chleb zwinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać.

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska