Szparagi – przepisy. Zupa z zielonych szparagów, pyszna tarta ze szparagami i sałatka ze szparagów. Wszyscy miłośnicy szparagów z utęsknieniem wyczekują momentu, gdy wreszcie pojawią się w sklepach i na straganach. Trzeba jednak działać szybko – sezon na te zielone warzywa nie trwa długo. Wykorzystajmy go więc maksymalnie – przygotowując ze szparagów smaczne tarty, zupy oraz sałatki i komponując je z chrupiącymi orzechami, które są dla nich idealnym towarzystwem.
Sezon na szparagi: od maja do czerwca
Najlepsze świeże szparagi, które w ostatnich latach stały się nieodłącznym elementem wiosennego menu modnych restauracji i coraz częściej przyrządzamy je sami w domu, dostępne są tylko przez dwa miesiące – od maja do końca czerwca. Warto więc, by przez ten czas systematycznie gościły w naszej kuchni.
Szparagi prosto z Włoch
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.
Zielonych i fioletowych szparagów nie trzeba obierać
Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.
Szparagi mają tylko 18 kalorii w 100 gramach!
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są źródłem witamin. Czy wiesz co zyskasz włączając do swojej diety różnokolorowe pędy? Ich niskokaloryczność i obecność wysokiej ilości błonnika zainteresuje osoby dbające o linię. 100 g tego produktu ma ich jedyne 18 kcal! Zawartość witamin C i E ma wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi powinny zostać uwzględnione także w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono, że jedzenie szparagów może minimalizować również ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.
Szparagi to niewątpliwie wyjątkowe warzywo, a ciekawych przepisów z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje.

Szparagi przepis: krem szparagowy w towarzystwie orzechów i ziaren
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- pół litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 100 g chrupiącej sałatki Bakalland
- 100 g migdałów Bakalland
- 150 ml jogurtu naturalnego
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta kurkumy
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i koimy na mniejsze kawałki, zostawiając kilkucentymetrowe główki. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym spodzie rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pokrojone łodygi szparagów i smażymy całość mieszając co chwilę przez 3 minuty. Do garnka wlewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą kurkumy, dodajemy główki szparagów i gotujemy przez 8 minut. Gdy zupa będzie gotowa, wyjmujemy kilka główek szparagów, a pozostałe blendujemy na gładką zupę krem razem z jogurtem naturalnym. Podajemy z migdałami, prażonym słonecznikiem, dynią i orzechami pinii (Chrupiącą sałatką).

Szparagi przepis: tartaletki szparagowe z pomidorkami koktajlowymi i pistacjami
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta tymianku
Składniki na nadzienie:
- pęczek zielonych szparagów
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 250ml śmietanki 30%
- 2 łyżki startego sera żółtego
- pęczek koperku
- 70 g pistacji prażonych w piecu Bakalland
pieprz i sól
Wykonanie:
Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło, sól i tymianek, całość rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i szybko ugniatamy ciasto na gładką masę. Z gotowego ciasta lepimy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i okładamy do lodówki na pół godziny. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek w ten sposób, żeby ich brzegi były również pokryte ciastem. Spody nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Nadzienie. Szparagi, pomidorki koktajlowe i koperek myjemy. Koperek siekamy. Odcinamy twarde końcówki szparagów i pozostałą zieloną część kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Siekamy pistacje. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, startym żółtym serem i przyprawami. Na ostudzonych, upieczonych spodach układamy kilka kawałków szparagów i jednego pomidorka koktajlowego. Posypujemy koperkiem i pistacjami, a następnie zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Szparagi przepis: lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 150 g świeżego szpinaku
- 1/2 kg truskawek
- 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 150 ml białego wina
- 2 łyżki masła
- sok z połówki cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę.
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem
Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]
Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]
Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?
Zobacz też: TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości
Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem
Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla
Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla
