Zupa ze szparagów – przepis. Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.
Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej.
Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni.
Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.
Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień.
Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i pocięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe ok. 5-8 min. Pamiętajmy, że białe szparagi trzeba obrać! Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania.
A jak przygotować zupę ze szparagów? Zobaczcie przepisy na pyszne zupy ze szparagów!

Zupy ze szparagów: krem z białych szparagów z grzankami [PRZEPIS]
Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 kromki chleba
- serek topiony
- średnia cebula czerwona
- 1 litr bulionu drobiowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Szparagi umyć, obrać odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć dowolny kształt, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

Zupy ze szparagów: prosta zupa z białych szparagów [PRZEPIS]
Składniki
- makaron
- wiązka białych szparagów
- woda
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml śmietanki słodkiej 18%
- 100 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
- ser (opcjonalnie)
Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obrać, odłamać końcówki, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą, w której się gotowały.
Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Można posypać startym serem.
Zupy ze szparagów: zupa z zielonymi szparagami „Francuska wiosna”
Składniki
- 400 g zielonych szparagów
- pęczek włoszczyzny
- 2 ziemniaki
- 50 ml śmietany 12%
- pieprz
- sól
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.
