Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy. Sprawdzone, pyszne zupy szparagowe [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na pyszne zupy ze szparagów! pixabay.com
Szparagi są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zobaczcie przepisy na pyszne zupy ze szparagów.

Zupa ze szparagów – przepis. Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej.

Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni.
Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z czasem tracą smak i aromat.
Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień.
Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i pocięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi gotujemy do 15 minut, kolorowe ok. 5-8 min. Pamiętajmy, że białe szparagi trzeba obrać! Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania.
A jak przygotować zupę ze szparagów? Zobaczcie przepisy na pyszne zupy ze szparagów!

Krem z białych szparagów z grzankami.
Krem z białych szparagów z grzankami.

Zupy ze szparagów: krem z białych szparagów z grzankami [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 2 kromki chleba
  • serek topiony
  • średnia cebula czerwona
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Szparagi umyć, obrać odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. Całość zblendować na gładką masę, pod koniec dodać opakowanie serka topionego i doprawić do smaku. Z kromek wyciąć dowolny kształt, opiec w tosterze lub piekarniku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.

Pyszna zupa z białych szparagów.
Pyszna zupa z białych szparagów.

Zupy ze szparagów: prosta zupa z białych szparagów [PRZEPIS]


Składniki

  • makaron
  • wiązka białych szparagów
  • woda
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 100 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
  • ser (opcjonalnie)

Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Szparagi obrać, odłamać końcówki, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągnąć, a dolne części zmiksować z wodą, w której się gotowały.
Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk, dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć z mąką, zahartować niewielką ilością zupy i wszystko połączyć.
Na koniec dodać szparagi z główką i makaron. Można posypać startym serem.

Zupy ze szparagów: zupa z zielonymi szparagami „Francuska wiosna”


Składniki

  • 400 g zielonych szparagów
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 ziemniaki
  • 50 ml śmietany 12%
  • pieprz
  • sól
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland

Wykonanie
Włoszczyznę obrać, marchewkę pokroić na drobniejsze kawałki, pozostałe warzywa włożyć w całości. Ziemniaki obrać, pokroić i dodać do pozostałych warzyw. Wywar ugotować z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już ugotowane, zostawić w wywarze marchewkę i ziemniaki, dodać pokrojone szparagi i gotować je do momentu, aż zmiękną. Zupę zblendować. Po osiągnięciu satysfakcjonującej nas gęstej i jednolitej konsystencji kremu, dodać śmietanę, uprzednio hartując ją niewielką ilością ciepłej zupy w osobnym naczyniu. Przed podaniem zupy dodać Chrupiącą sałatkę Bakalland.

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]

Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]

Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?

Zobacz też: TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości

Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem

Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla

Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla

Boom na operacje plastyczne

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie