Maj to niewątpliwie czas szparagów. Agnieszka Bochnak, autorka bloga Soulstorm everywhere, poleca pyszne danie ze szparagami.
Składniki
- 200 g kaszy (suchej)
- 5-6 szparagów
- 100 g sera typu feta
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4-6 suszonych pomidorów
- świeże zioła: u mnie pietruszka i bazylia
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki oleju z orzecha włoskiego lub innego
Wykonanie
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z łyżka cukru przez mniej więcej 8-10 minut, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w pióra.
W misce umieszczamy kaszę, fetę, szparagi, pomidory i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy olejem i wrzucamy dużo drobno posiekanych ziół.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na truskawki