To wyszukane, choć proste w przygotowaniu danie sprawi, że goście na sam widok tej potrawy będą pod wrażeniem. To sezonowe danie z pewnością zadowoli gusta wszystkich fanów grilla i sezonowych warzyw.
Składniki na 4 porcje
- 12 kwiatów cukinii (większych)
- 200 g serka twarożkowego naturalnego
- 100 g łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone Krakus
- chrzan tarty w słoiczku Krakus
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 150 g szynki prosciutto (cieniutkie plastry)
- 400 g młodych ziemniaczków
- szczypiorek
- pieprz sól
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać do nich olej i otoczyć je nim.
Przygotować farsz do nadzienia kwiatów cukinii: przełożyć do miski serek, drobno pokrojonego łososia, drobno pokrojone ogórki kiszone, starty czosnek, pokrojony tymianek oraz szczyptę pieprzu. Wymieszać.
Szczypiorek zblanszować we wrzątku – do ugotowanej wody (1 litr) wrzuć na 10–15 sekund szczypiorek podzielony na liście, następnie schłodzić zimną wodą.
Kwiaty cukinii bardzo dobrze umyć i dokładnie wypłukać, a potem osuszyć.
Przy pomocy łyżeczki nadziać kwiaty i każdy z nich przewiązać liściem szczypiorku.
Szynkę ułożyć na tackach do grillowania. Na szynce ułożyć nadziane kwiaty cukinii.
Ziemniaczki ułożyć na grillu i zacząć grillować z jednej ze stron. Gdy się zarumienią, przełożyć je na drugą stronę.
Po przełożeniu ziemniaków na drugą stronę ułożyć na grillu tacki z szynką i cukinią. Grillować je przez 2-3 minuty, po czym przełożyć kwiaty na drugą stronę i grillować przez kolejne 2-3 minuty. W tym czasie szynka ładnie się zarumieni.
Wyłożyć na talerz porcję chrzanu oraz szynkę, kwiaty cukinii i ziemniaki.
Zobacz koniecznie:TOP 7 propozycji na dania z cukinią
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Sprawdź się!Czy jesz po krakowsku? Magda Gessler odpanie przy pierwszym pytaniu! A ty?
Źródło: Dzień Dobry TVN