Botwinka - przepis na zupę z botwiny. Zupa botwinka i chłodnik
Botwina, to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Oprócz pysznego smaku, dostarcza wielu witamin i minerałów. Można ją przyrządzać na różne sposoby – gotować, piec, podsmażać, a nawet jeść na surowo, dzięki czemu jest doskonała np. do sałatek, chłodników czy tart. Połączona z odpowiednimi, wysokiej jakości produktami stworzy naprawdę pożywny posiłek.

Botwina: smaczna wiosenna zupa [PRZEPIS]
Składniki
- 40 dag żeberek
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 pęczki młodych buraczków z liśćmi (botwinka)
- ½ szklanki śmietany
- 1 szklanka kwasu burakowego
- 2 łyżki zieleniny ( posiekanej koperek pietruszka lubczyk)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz, majeranek, maggi

Wykonanie
Z żeberek i warzyw ugotować wywar. Botwinkę starannie wypłukać pokroić w paski i ugotować w niedużej ilości wody dodając szczyptę kwasku cytrynowego.
Z wywaru wyjąć żeberka, obrać z kości i pokroić. Wywar mięsny połączyć z ugotowana botwinką i mięsem, podprawić śmietanka i do smaku przyprawami według uznania. Podawać z jajkiem.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Zabierzowie Bocheńskim

Zupa botwinka wiosenna [PRZEPIS]
Składniki
- 2 pęczki botwiny
- cytryna- sok
- śmietana ( w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
- bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

Wiosenny chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka [PRZEPIS]
Składniki dla 6-8 osób
- pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
- 1-2 świeże ogórki
- 1-2 pęczki rzodkiewek
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
- przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
- 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga Mamucie Przysmaki

Chłodnik z botwinki na maślance lub kefirze [PRZEPIS]
Składniki
- 1 litr maślanki lub kefiru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 pęczek botwinki
- 3-4 ogórki gruntowe
- po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku
- 2 ząbki czosnku
- do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie
Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Szybki chłodnik z makaronem, botwinką i ogórkiem [PRZEPIS]
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- makaron Lubella Mini Kółka
- 2 łyżki oliwy
- 300 ml wody
- barszcz czerwony Krakus (schłodzony w lodówce)
- 800 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- długi ogórek
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
Wykonanie
Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
W międzyczasie umyć botwinę, posiekać i przesmażyć szybko na oliwie. Następnie zalać ją wodą i dusić przez 10 minut, aż zmięknie, a potem ostudzić. Skórkę z ogórków obrać w odległości co ok. 1 cm. W ten sposób część ogórka będzie obrana, a część skórki zostanie na warzywie (skórka ma w sobie bardzo dużo olejków aromatycznych, ale bywa twarda, dlatego nie wykorzystuj jej w całości). Następnie usunąć pestki z ogórka i pokroić go w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a szczypiorek i koperek drobno posiekać
Do schłodzonej botwiny dodać roztarty czosnek, jogurt i kwaśną śmietanę. Ubić całość trzepaczką, tak by uzyskać gładką masę i ciągle mieszając dolać do niej zimny barszcz. Doprawić solą i pieprzem, a następnie całość schłodzić. Zupę podawać z makaronem, warzywami i ziołami, w dodatkowo schłodzonych wcześniej miskach.
Przepis Michała „Magiela” Myszkiewicza, eksperta kulinarnego marki Lubella
