6 z 6
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
![Deser z rokitnika? Czemu nie! Szklankę wody gotujemy z 2...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9e/d3/6347ecad2954f_o_large.jpg)
fot. pixabay.com/ElizabethRose
Dojrzewa rokitnik, to prawdziwa bomba witaminowa. Nie tylko poprawia odporność. Kiedy zrywać owoce rokitnika? Jak ominąć ciernie?
Lody z rokitnika
Deser z rokitnika? Czemu nie! Szklankę wody gotujemy z 2 szklankami cukru, w tym czasie rozpuszczamy łyżkę żelatyny w wodzie. Po zagotowaniu wrzucamy żelatynę do syropu, dodajemy 2 szklanki zmiksowanego rokitnika, a jako bazę mleczną wlewamy 2 szklanki jogurtu naturalnego. Gotowa ostudzona masa powinna przestać kilka godzin w lodówce. Po tym czasie możemy ją przełożyć do zamrażalnika.