Przyprawa do piernika - przepis. Przepisem na domową, pyszną przyprawę do piernika podzieliła się nasza Czytelniczka Agnieszka Delkowska. Jest rodowitą góralką, pasjonatką poznawania nowych smaków, nowych ludzi i miejsc. - Staram się, żeby moja kuchnia była łatwa i przyjemna. Zbieram książki kucharskie i różowe akcesoria kuchenne - mówi autorka bloga Lady Kitchen
Składniki
- 20 łyżek mielonego cynamonu
- 10 łyżek mielonego imbiru
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki wyłuskanych ziarenek kardamonu zielonego
- łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie)
- łyżka gałki muszkatołowej
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki goździków 4 gwiazdki anyżu
- 1/2 szklanki dobrej jakości brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Wszystkie przyprawy zemleć bądź utrzeć na puch. Najlepiej robić to partiami. W misce połączyć przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność przyprawy, a brązowy cukier złagodzi ostrość i doda karmelowego posmaku. Przed wsypaniem przyprawy do słoika, na jego dno wsypać warstwę surowego, białego ryżu, to zapobiegnie zawilgoceniu. Przyprawy można używać nie tylko do pierników i pierniczków, ale również do pieczonych jabłek, szarlotki, ciasteczek, kawy i wszelkich deserów.
Proporcje składników można zmieniać.
