Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza [PRZEPIS]

Ulla Pałka
Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza

Przepis na te bułeczki powstał przypadkowo, z niewykorzystanego ciasta na pizzę. Bułeczki zniknęły w oka mgnieniu - mówi Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

Składniki na ciasto

  • 1/2 kg mąki
  • niepełna łyżka cukru
  • niepełna łyżeczka soli
  • 125 ml oleju
  • 0,25 ml wody letniej
  • 150 g drożdży

Składniki na nadzienie

  • biała cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 10 plasterków salami
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • 10 zielonych oliwek
  • pomidor
  • świeżo mielony pieprz
  • żółtko
  • łyżka mleka

Wykonanie

Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.

Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska