Przepis na te bułeczki powstał przypadkowo, z niewykorzystanego ciasta na pizzę. Bułeczki zniknęły w oka mgnieniu - mówi Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki
- niepełna łyżka cukru
- niepełna łyżeczka soli
- 125 ml oleju
- 0,25 ml wody letniej
- 150 g drożdży
Składniki na nadzienie
- biała cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 10 plasterków salami
- 10 plasterków boczku wędzonego
- 10 zielonych oliwek
- pomidor
- świeżo mielony pieprz
- żółtko
- łyżka mleka
Wykonanie
Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.
Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
Źródło: Dzień Dobry TVN