https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe rurki z puszystym kremem: pyszne i proste [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na rurki z kremem. Pamiętacie jeszcze ten smak z dzieciństwa?

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki proponuje rurki z kremem. To prawdziwy smak naszego dzieciństwa!

Składniki na rurki

  • 50 dag mąki
  • 35 dag masła
  • 2 łyżki octu
  • 6 łyżek wody letniej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na krem

  • 1/2 litra mleka
  • 15 dag cukru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki masła (z kopką)

Wykonanie

Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.

Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.

Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wzmocniona ochrona w UMK. Następne będą szkoły i szpitale?

Wzmocniona ochrona w UMK. Następne będą szkoły i szpitale?

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska