Koło Gospodyń Wiejskich z Białki proponuje rurki z kremem. To prawdziwy smak naszego dzieciństwa!
Składniki na rurki
- 50 dag mąki
- 35 dag masła
- 2 łyżki octu
- 6 łyżek wody letniej
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na krem
- 1/2 litra mleka
- 15 dag cukru
- 3 żółtka
- jajko
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki maki pszennej
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki masła (z kopką)
Wykonanie
Rurki. Z podanych składników zagnieść ciasto i zostawić na 12 godzin. Wypoczęte ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać radełkiem paski, owijać rurki i maczać w roztrzepanych pozostałych białkach i cukrze. Piec na złoty kolor.
Krem. Żółtka i jajko utrzeć z cukrami, dodać połowę mleka i mąki, rozmieszać. Resztę mleka zagotować i do gotującego wlać rozmieszaną masę, chwilę zagotować. Ostudzić pod przykryciem. Masło utrzeć i dodawać po łyżce masy ucierając do gładkiej konsystencji. Nadziać rurki.
Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

Wideo