https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. ARR przyjmuje wnioski

Agata Wodzień
- Do chwili obecnej Agencja Rynku Rolnego zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu Przedsiębiorców opiewające łącznie na 1593 tony wieprzowiny. Największym zainteresowaniem cieszy się okres przechowywania: 150 dni – 1082 t. - podaje Nina Mirgos-Kilanowska, rzecznik prasowy Agencji Rynku Rolnego.

 

- Zainteresowanie mechanizmem wśród przedsiębiorców jest bardzo duże. Odbieramy wiele telefonów z pytaniami. Wyjaśniamy warunki, pomagamy w wypełnianiu dokumentów - zapewnia rzeczniczka. Nabór wniosków trwa od 4 stycznia.

 

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w UE. Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE.

 

Kto może skorzystać z dopłat? Przedsiębiorcy, którzy:

  1. mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,
  2. zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,
  3. są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.

 

Przechowywać w ramach tego mechanizmu można tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do rozporządzenia Komisji Europejskiej (do pobrania na stronie arr.gov.pl). Wykraz produktów i stawek dopłat do pobrania także obok.

 

Warunki:

  • rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
  • złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
  • złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.

 

Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:

  • 10 ton dla produktów bez kości,  
  • 15 ton dla pozostałych produktów.

 

Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, które pochodzi od zwierząt:

  • a) których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
  • b) utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
  • c) ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni,
  • d) których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności),

oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.

 

Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres: Agencja Rynku Rolnego, 01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30 lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR. Szczegóły dotyczące dopłat oraz formularze i załączniki znajdują się na stronie ARR. 

 

Źródło: informacja prasowa ARR

Wybrane dla Ciebie

Do Krakowa zjechały na targi małe, mobilne... domy. Ile za ruchomy metr?

Do Krakowa zjechały na targi małe, mobilne... domy. Ile za ruchomy metr?

Zmiany w ruchu na drodze wojewódzkiej. Drogowcy zajmują jezdnię. Duże utrudnienia

Zmiany w ruchu na drodze wojewódzkiej. Drogowcy zajmują jezdnię. Duże utrudnienia

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska