- Zainteresowanie mechanizmem wśród przedsiębiorców jest bardzo duże. Odbieramy wiele telefonów z pytaniami. Wyjaśniamy warunki, pomagamy w wypełnianiu dokumentów - zapewnia rzeczniczka. Nabór wniosków trwa od 4 stycznia.
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny stanowią jeden z mechanizmów interwencyjnych na rynku mięsa w UE. Realizacja powyższego mechanizmu w ramach kompetencji ARR polega na udzielaniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny na terenie Polski zgodnie z zasadami obowiązującymi w UE.
Kto może skorzystać z dopłat? Przedsiębiorcy, którzy:
- mają siedzibę i są zarejestrowani na terenie Unii Europejskiej dla celów podatku VAT,
- zapewniają chłodnię do przechowywania wieprzowiny na terenie Polski,
- są wpisani do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców ARR.
Przechowywać w ramach tego mechanizmu można tusze/półtusze wieprzowe lub elementy powstałe z rozbioru półtusz wieprzowych, określone w załączniku do rozporządzenia Komisji Europejskiej (do pobrania na stronie arr.gov.pl). Wykraz produktów i stawek dopłat do pobrania także obok.
Warunki:
- rejestracja Przedsiębiorcy w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR (dotyczy przedsiębiorców jeszcze nie zarejestrowanych),
- złożenie zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy w wysokości 20% wnioskowanej kwoty dopłaty, o którą ubiega się Przedsiębiorca,
- złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję. Wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu tj. jednej z kategorii wymienionej w załączniku do ww. rozporządzenia KE.
Minimalna ilość wieprzowiny, jaka może zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
- 10 ton dla produktów bez kości,
- 15 ton dla pozostałych produktów.
Dopłatami do prywatnego przechowywania objęte jest mięso dobrej jakości handlowej, które pochodzi od zwierząt:
- a) których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
- b) utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
- c) ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni,
- d) których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności),
oraz nie posiada cech dyskwalifikujących je do przechowywania lub spożycia po uprzednim przechowywaniu.
Wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny należy przesłać na adres: Agencja Rynku Rolnego, 01-207 Warszawa, ul. Karolkowa 30 lub złożyć bezpośrednio pod podanym powyżej adresem w Kancelarii Ogólnej ARR. Szczegóły dotyczące dopłat oraz formularze i załączniki znajdują się na stronie ARR.
Źródło: informacja prasowa ARR