Na unijnym rynku, przeciętna cena mięsa kurcząt rzeźnych, osięgnęła najwyższy pułap od półtora roku. Prawie 188 euro za 100 kg tuszek brojlerowskich.
Według fachowców, ceny osiągną jednak wartość maksymalną. Potem zaczną spadać.
- Przeciwko dalszym wzrostom ceny tuszki brojlerowskiej w Europie, oprócz czynników sezonowych, przemawia także wzrost konkurencyjności drobiu brazylijskiego. Nękani kolejnymi skandalami tamtejsi producenci tak obniżyli ceny, że są one na poziomach kilkuletnich minimów - wskazuje Mariusz Szymyslik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Jak obliczyła KIPDiP, różnica w średniej cenie mięsa europejskiego w stosunku do brazylijskiego wynosi ponad 55 proc.
Jak podkreśla KIPDiP, jesienią konkuktura na naszym rynku mięsa zacznie się ochładzać. Swoje zrobią gorsze perspektywy eksportowe i nierównowaga popytowo-podażowa. Izba wskazuje, że czynnikiem równie kłopotliwym dla eksporterów jak restrykcje związane z ptasią grypą, może okazać się umocnienie złotówki. Średnimiesięczne kursy do euro od początku 2017 w każdym miesiącu są mniej korzystne niż rok wcześniej. Ba, w maju i czerwcu umocnienie złotego istotnie przekroczyło 4 proc.
Źródło: KIPDiP
Polecamy materiał dotyczący mody na polskie rasy kur: