Wypas kulturowy owiec jest jedną z ekologicznych form czynnej ochrony przyrody. Zapobiega sukcesji terenów cennych przyrodniczo i krajobrazowo. chroniąc tym samym ich poziom bioróżnorodności.
Poza aspektem przyrodniczym i krajobrazowym, samorząd województwa wspiera wypas kulturowy owiec ze względu na jego znaczenie gospodarcze dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Wypas zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. Zachowanie gospodarki pasterskiej w Małopolsce jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności - podkreśla marszałek Witold Kozłowski.
Działania związane z ogłoszonym konkursem pomogą w podtrzymaniu wytwarzania produktów chronionych, takich jak bryndza podhalańska, oscypek, redykołka czy jagnięcina podhalańska.
Małopolska jest regionem górskim i jednym z trzech województw karpackich w Polsce. Takie położenie geograficzne wiąże się z szeregiem walorów przyrodniczych, krajobrazowych i kulturowych, które są naszym dziedzictwem. Wpływają one zarówno na jakość życia mieszkańców jak i atrakcyjność turystyczną regionu - wyjaśnia wicemarszałek Łukasz Smółka.
Wsparcie finansowe trafi do baców, którzy wypasając owce, dbają o dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Małopolski jako regionu górskiego.
- Tak powstawała zapora w Rożnowie, która ratuje Sądecczyznę przed powodzią
- Akurat mieli przerwę. Nie mieli pojęcia, że robią im zdjęcia do Google Street View
- Kuba Wojewódzki odwiedził popularny kurort. Zachwyciła go Krynica-Zdrój?
- Wielkie otwarcie klubu Odnova w Nowym Sączu. Był tort i tłumy gości
- Tłumy na otwarciu lokalu Pizza Hut w Nowym Sączu
