b]FLESZ - Bon turystyczny - będzie wydłużenie terminu?[/b]
Podhale, Zakopane i cała kultura górali podhalańskich wywodzi się z kultury pasterskiej. To właśnie tym zajmowali się głównie górale. Bacowie zabierali owce od gazdów i gnali je na hale i polany. Tam wypasali je aż do wczesnej jesieni.
Bacowie z juhasami szli w góry na wiele tygodni. Tam pilnowali owiec, doili je, a na bacówkach robili oscypki. Na wielu halach i w dolinach pozostały pasterskie szałasy - pozostałość czasów, gdy to owce (a nie turyści) opanowały góry.
Dziś wrócił tzw. wypas kulturowy owiec na tatrzańskich halach. Owce można spotkać np. na Rusinowej Polanie, w Dolinie Chochołowskiej, na Kalatówkach czy w Polanie Pańszczykowej. Owce pomagają utrzymać polany niezarośnięte. Jednak jest to także element zachowania starych, pasterskich tradycji Podhala.
Wiosenny wypas co roku zaczynał się od uroczystego poświęcenia stad owiec, baców i juhasów. Ci zabierali na bacówki wodę święconą, a także ogień. To miało zapewnić im pomyślność i bezpieczną pracę przy owcach.
W Narodowym Archiwum Cyfrowym są stare zdjęcia z wypasu owiec w Tatrach. Zobaczcie, jak to dawniej wyglądało w górach.
- 10 najpiękniejszych tatrzańskich szlaków jesienią. Tutaj warto iść
- Turyści oszaleli na punkcie tego miejsca w Tatrach. Instagram pełen zdjęć!
- Które tatrzańskie schroniska karmią najlepiej? Oceny wg Tripadvisor
- W Tatrach już czuć jesień. Zobacz pierwsze oznaki tej pory roku w górach
- Tak ćwiczą się kandydaci na ratowników TOPR. Jest ciężko!
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
