Dwóch barmanów z Oświęcimia znalazło się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition. Półfinałową trzydziestkę wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur kok-tajli. Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw.
Wśród półfinalistów pochodzących z Oświęcimia do Top 30 zakwalifikowali się: pracujący w alter MOLO w Osieku – Krzysztof Ciemiera oraz związany obecnie z krakowskim lokalem Mercy Brown – Aleksander Szota.
W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.
World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści kon-kursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w naj-lepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, rów-nież ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji.
31-letni Krzysztof Ciemiera za barem stoi od 6 lat. Pracuje w alter MOLO w Osieku. Barmaństwo to dla niego ogromna pasja i sposób na życie. Jest samoukiem, który szlify zawodowe zdobywa w codziennej pracy, a także uczestnicząc w licznych konkursach, z których zawsze przywozi bagaż wiedzy i inspiracji. W poprzedniej edycji World Class Poland reprezentował barwy Oświęcimia.
Aleksander Szota ma lat 24, a za barem pracuje od 2 lat. Aktualnie w lokalu Mercy Brown w Krakowie. Z wykształcenia jest ratownikiem medycznym, ale miksologia fascynowała go „od zawsze”. Po przejechaniu tysięcy kilometrów przez Europę jako kierowca, postanowił spełnić marzenie o pracy barmana, w której szczególnie ceni kontakt z ludźmi. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy.
