reklama

World Class Competition 2019. Krakowianin w piętnastce najlepszych barmanów świata

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Zaktualizowano 
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019.  To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019. To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach. Fot. Błażej Pszczółkowski, Flash Group
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019. To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.

Tysiące niesamowitych barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. Zawodnicy wzięli udział w serii wyzwań w Holandii i Szkocji. Podczas finału w Glasgow globalne trofeum World Class Competition 2019 zdobyła Bannie Kang z Singapuru. Maciej Mazur z Krakowa zajął 15. lokatę – to najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.

Maciej Mazur z Krakowa znalazł się w Top 15 najlepszych barmanów globu!

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Maciej "Bobas" Mazur (25 lat) z krakowskiego baru „Z ust do ust” był piątym w historii polskim delegatem do światowego finału zawodów.
– World Class co roku zaskakuje swoją skalą i tak było także tym razem. Konkurencje były zróżnicowane, a przy tym poziom umiejętności i kreatywności zawodników bardzo wyrównany. To był ogromny zaszczyt reprezentować Polskę w globalnym finale. Obecność w piętnastce najlepszych barmanów świata to dla mnie ogromne wyróżnienie, ale także dowód na to, że nasza scena koktajlowa jest naprawdę "World Class". Polska gościnność jest znana na całym świecie i gorąco liczę, że jesteśmy coraz bliżej zdobycia światowego trofeum – powiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow.
Maciej Mazur jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust. W zawodzie barmana pracuje od 4 lat. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami.

Najbardziej wymagający konkurs na świecie

Pod koniec września 53 najlepszych barmanów na świecie zmierzyło się w kilku piekielnie trudnych konkurencjach. W ramach zadań konkursowych odwiedzili destylarnię Ketel One w holenderskim mieście Schiedam oraz smaganą wiatrem wyspę Skye w Szkocji, skąd pochodzi whisky Talisker. Ostatnim przystankiem było Glasgow, które na 4 dni stało się centrum kultury koktajlowej, wraz z barmańskimi konkurencjami.
– Co roku poziom prezentacji uczestników konkursu jest wyższy, a polscy reprezentanci nie ustępują umiejętnościami zagranicznym konkurentom. Maciek pokazał na ich tle wielką klasę: od wyróżniających się pomysłów, przez bezbłędną technikę, po lekkość prezentacji i świetny kontakt z jurorami. Rywalizacja była na tyle wysoka, że o awansie do finałowej ósemki decydowały już tylko detale. Jesteśmy niezwykle dumni, że Maciej znalazł się w Top 15 najlepszych barmanów globu. Ten rekordowy wynik w pięcioletniej historii udziału Polaków w konkursie napawa nas dumą i optymizmem na kolejne edycje! – podsumował Łukasz Piwowarczyk, Head of DIAGEO Reserve Poland, przedstawiciel organizatora konkursu.
Do ścisłego finału zakwalifikowało się ośmiu barmanów z Danii, Hong-Kongu, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Singapuru, Tajwanu i Wielkiej Brytanii. Zaprezentowali się w emocjonującej konkurencji na czas. Najlepsza okazała się Bannie Kang z Singapuru, która zachwyciła międzynarodowych ekspertów koktajlowych swoją techniką, temperamentem i kreatywnością.
Podczas finału ujawniono również, że dwunasty finał World Class Competition odbędzie się w Sydney w Australii, skąd pochodzi dwóch laureatów konkursu z poprzednich lat.

Aleja sławy World Class

Polskie „hall of fame” World Class liczy sobie już 5 gwiazd. Przed Maciejem Mazurem (Glasgow, 2019) w światowych finałach konkursu wystartowało czterech polskich barmanów: Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015). To dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3