Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

World Class Competition 2019. Krakowianin w piętnastce najlepszych barmanów świata

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019.  To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019. To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach. Fot. Błażej Pszczółkowski, Flash Group
Maciej Mazur z Krakowa zajął piętnaste miejsce w finalne World Class Competition 2019. To najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.

Tysiące niesamowitych barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. Zawodnicy wzięli udział w serii wyzwań w Holandii i Szkocji. Podczas finału w Glasgow globalne trofeum World Class Competition 2019 zdobyła Bannie Kang z Singapuru. Maciej Mazur z Krakowa zajął 15. lokatę – to najwyższy w historii wynik reprezentanta Polski w zawodach.

Maciej Mazur z Krakowa znalazł się w Top 15 najlepszych barmanów globu!

World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Maciej "Bobas" Mazur (25 lat) z krakowskiego baru „Z ust do ust” był piątym w historii polskim delegatem do światowego finału zawodów.
– World Class co roku zaskakuje swoją skalą i tak było także tym razem. Konkurencje były zróżnicowane, a przy tym poziom umiejętności i kreatywności zawodników bardzo wyrównany. To był ogromny zaszczyt reprezentować Polskę w globalnym finale. Obecność w piętnastce najlepszych barmanów świata to dla mnie ogromne wyróżnienie, ale także dowód na to, że nasza scena koktajlowa jest naprawdę "World Class". Polska gościnność jest znana na całym świecie i gorąco liczę, że jesteśmy coraz bliżej zdobycia światowego trofeum – powiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow.
Maciej Mazur jest managerem baru w lokalu typu „speakeasy” – Z ust do ust. W zawodzie barmana pracuje od 4 lat. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami.

Najbardziej wymagający konkurs na świecie

Pod koniec września 53 najlepszych barmanów na świecie zmierzyło się w kilku piekielnie trudnych konkurencjach. W ramach zadań konkursowych odwiedzili destylarnię Ketel One w holenderskim mieście Schiedam oraz smaganą wiatrem wyspę Skye w Szkocji, skąd pochodzi whisky Talisker. Ostatnim przystankiem było Glasgow, które na 4 dni stało się centrum kultury koktajlowej, wraz z barmańskimi konkurencjami.
– Co roku poziom prezentacji uczestników konkursu jest wyższy, a polscy reprezentanci nie ustępują umiejętnościami zagranicznym konkurentom. Maciek pokazał na ich tle wielką klasę: od wyróżniających się pomysłów, przez bezbłędną technikę, po lekkość prezentacji i świetny kontakt z jurorami. Rywalizacja była na tyle wysoka, że o awansie do finałowej ósemki decydowały już tylko detale. Jesteśmy niezwykle dumni, że Maciej znalazł się w Top 15 najlepszych barmanów globu. Ten rekordowy wynik w pięcioletniej historii udziału Polaków w konkursie napawa nas dumą i optymizmem na kolejne edycje! – podsumował Łukasz Piwowarczyk, Head of DIAGEO Reserve Poland, przedstawiciel organizatora konkursu.
Do ścisłego finału zakwalifikowało się ośmiu barmanów z Danii, Hong-Kongu, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Singapuru, Tajwanu i Wielkiej Brytanii. Zaprezentowali się w emocjonującej konkurencji na czas. Najlepsza okazała się Bannie Kang z Singapuru, która zachwyciła międzynarodowych ekspertów koktajlowych swoją techniką, temperamentem i kreatywnością.
Podczas finału ujawniono również, że dwunasty finał World Class Competition odbędzie się w Sydney w Australii, skąd pochodzi dwóch laureatów konkursu z poprzednich lat.

Aleja sławy World Class

Polskie „hall of fame” World Class liczy sobie już 5 gwiazd. Przed Maciejem Mazurem (Glasgow, 2019) w światowych finałach konkursu wystartowało czterech polskich barmanów: Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015). To dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zmiany w rządzie. Donald Tusk przedstawił nowych ministrów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska