Dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową „metrowiec” KGW z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

mad
Ciasto "metrowiec" Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Ciasto "metrowiec" Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej
Ciasto metrowiec. Ciekawe, dwukolorowe ciasto z masą pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Zobacz przepis!

Ciasto metrowiec - przepis. Pomysł na niebanalne, dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami, akompaniując przy śpiewie ludowych utworów.

Składniki na ciasto

  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę

  • kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • szklanka cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.

Składniki na polewę czekoladową

  • 1/2 kostki margaryny Kasi
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie