Ciasto metrowiec - przepis. Pomysł na niebanalne, dwukolorowe ciasto z masą i polewą czekoladową. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
KGW w Woli Zabierzowskiej powstało w 1955 roku. Jest organizacją wspierającą i kultywującą tradycje ludowe na terenie gminy Niepołomice. Działająca przy Domu Kultury kapela ludowa współpracuje z paniami, akompaniując przy śpiewie ludowych utworów.
Składniki na ciasto
- 7 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę
- kostka masła
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- szklanka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 1/2 litra śmietany kwaśnej 18 proc.
Składniki na polewę czekoladową
- 1/2 kostki margaryny Kasi
- 5 łyżek śmietany kwaśnej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
Wykonanie ciasta
Jajka utrzeć razem z cukrem na pulchną masę. Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodać mąki, proszek do pieczenia i wodę. Wszystkie składniki połączyć. Nie zapomnieć o szczypcie soli. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części – do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki. Upiec dwa ciasta w wąskich foremkach. Po upieczeni ciasto pozostawić do wystygnięcia, następnie pokroić równe kromki. Złożyć ciasto na przemian – raz ciasto białe, następnie masa, potem ciasto ciemne. W taki sposób uzyskamy dwa ciasta o ciekawym kształcie.
Masa
Wszystkie składniki utrzeć. Przy wykonywaniu masy uważać, aby nie dodać zbyt dużo śmietany na raz, bo może się ściąć. Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową – ułatwia to ucieranie razem z masłem.
Polewa
Wszystkie składniki polewy podgrzać aż do rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewą posmarować obydwa ciasta i pozostawić do zastygnięcia. Można posypać kokosem. Ciasto kroimy na skos.
