Dynia to cenne źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na osłabiony jesienią układ odpornościowy. Ważne, by w sklepie dokonać dobrego wyboru. Warto obejrzeć jej skórkę, ważne by była nieuszkodzona i twarda.
Natomiast po postukaniu dojrzała dynia powinna wydać głuchy odgłos.
Gdy już się na którąś zdecydujecie, warto przygotować z niej zaskakujące i pełne walorów zdrowotnych danie!
Zapiekanka z tuńczykiem i dynią [PRZEPIS]

Tuńczyk i dynia to niecodzienne, ale przepyszne połączenie. Warto zaskoczyć domowników i przygotować niebanalną, jesienną zapiekankę pełną zdrowia.
Składniki:
- 300 g tuńczyka
- 400 g dyni
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- 125 g mozzarelli Mlekpol
- 200 g makaronu penne
- świeża natka pietruszki
Sos:
- 120 ml śmietanki Łaciatej 18%
- 200 g sera żółtego Gouda Mlekpol
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy 10 minut. Przygotowujemy sos: łączymy śmietankę ze startym żółtym serem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Aby uzyskać gładką konsystencję, można podgrzać sos na małym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, kawałki dyni i tuńczyka. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Następnie posypujemy wierzch startą mozzarellą. Pieczemy około 20 minut. Przed podaniem posypujemy danie świeżą natką pietruszki.
Sernik dyniowy z karmelem [PRZEPIS]

To sernik w nowej odsłonie smakowej, który skradnie Wasze serca i podniebienia. Idealny na jesienne popołudnia z kubkiem kawy w dłoni.
Składniki:
Masa serowa:
- 2 szklanki puree z dyni
- 500 g sera mascarpone Mlekpol
- 500 g twarogu sernikowego 18% Mlekpol
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
- 1/2 szklanki śmietanki Łaciatej 30%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto:
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyża kakao
- 3 łyżki brązowego cukru
- 60 g masła ekstra Łaciate
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sos karmelowy
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nim spód formy. Pieczemy 10 minut. W tym czasie wszystkie składniki na masę serową miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy do przygotowanej tortownicy na już upieczone ciasto. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 120°C. Pieczemy kolejne 90 minut. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem. Po wyjęciu sernika z pieca wierzch smarujemy ubitą śmietanką i polewamy sosem karmelowym. Łaciata musi być dobrze schłodzona, aby się ubiła.
