Dzień Ciasta świętuj pysznym wypiekiem! Zobacz przepisy na ciasta, które przygotujesz w okamgnieniu

opr. Magda Smoleń
Dzień Ciasta już niebawem. 26 listopada obchodzimy go na całym świecie! Zobaczcie nasze propozycje na pyszne, domowe wypieki!
Dzień Ciasta już niebawem. 26 listopada obchodzimy go na całym świecie! Zobaczcie nasze propozycje na pyszne, domowe wypieki! Fot. Anna Loska
Udostępnij:
26 listopada na całym świecie obchodzony jest… „Dzień ciasta!” Miłośnicy słodkich deserów z pewnością będą zachwyceni! Warto samemu przygotować jakiś pyszny wypiek. Z okazji święta zebraliśmy dla Was przepisy na pyszne domowe ciasta! Smacznego!

Dzień Ciasta już niebawem. 26 listopada obchodzimy go na całym świecie! I choć tradycja wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych warto, by zakorzeniła się również i u nas. Bo cóż lepiej poprawi nastrój w szary listopadowy dzień niż kawałek pysznego, domowego ciasta? Zobaczcie nasze propozycje!

Poniżej znajdziecie przepisy na domowe ciasta na Dzień ciasta:

  • Ciasto napoleonka z gotowego ciasta francuskiego
  • Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch
  • Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci
  • Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu
  • Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne
  • Sernik light na zimno

Ciasto napoleonka z gotowego ciasta francuskiego [PRZEPIS]

Ciasto napoleonka z gotowego ciasta francuskiego.
Ciasto napoleonka z gotowego ciasta francuskiego. Fot. Anna Loska

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie 
  • 7 białek 
  • 3,5 szklanki cukru pudru + trochę do posypania po wierzchu 
  • 1/2 szklanki wody 
  • odrobina soku z cytryny lub ekstrakt cytrynowy 
  • sok malinowy, wiśniowy lub różowy barwnik spożywczy do zabarwienia kremu (opcjonalnie) 

Wykonanie
Blat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części, a następnie jedną z tych części przekrawamy na 6 kwadratów. Tak pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i wody gotujemy gęsty syrop. Do syropu dolewamy trochę soku malinowego lub barwnika spożywczego (ja użyłam barwnika w proszku). Gotujący się syrop wlewamy stopniowo do białek, cały czas je ubijając. Następnie w osobnym garnku gotujemy niewielką ilość wody i umieszczamy na nim miskę z białkami ubitymi z syropem cukrowym, tak aby miska dnem nie dotykała wody. W takiej kąpieli wodnej białka ubijamy przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny lub ekstrakt cytrynowy i jeszcze kilka sekund miksujemy.
Na wystudzony blat ciasta francuskiego wykładamy różowy krem i przykrywamy blatem podzielonym na 6 kwadratów i odstawiamy do lodówki. Dzięki temu, ze górną warstwę mamy już podzieloną, to będzie nam łatwiej pokroić ciasto. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. 
Przepis Anny Loski

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch [PRZEPIS]

Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch.
Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch. Fot. KGW z Białki

Składniki

  • 20 dag herbatników kakaowych
  • ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 2 śnieżki w proszku
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół litra wrzątku

Posypka kokosowa

  • 100 dag wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru

Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci.
Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci. Fot. mad

Składniki

  • 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
  • 25 dag masła lub margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 łyżek kakao
  • ½ szklanki wody
  • kokos (opcjonalnie)

Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby

Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu ]PRZEPIS]

Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu.
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki:
Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków koksowych

Poncz:

  • 100 ml rumu
  • sok z połowy cytryny

Masa:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 puszka ananasa

Dodatkowo:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki mleka

Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne [PRZEPIS]

Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne.
Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne. Fot. Marta Gawełek

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • łyżka cynamonu
  • szklanka cukru
  • 3-4 jabłka

Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek

Sernik light na zimno [PRZEPIS]

Sernik light na zimno.
Sernik light na zimno. Fot. Aleksandra Faiks

Składniki

  • 25 dag chudego twarogu
  • 70 dag jogurtu gęstego
  • aromat pomarańczowy
  • 4 łyżki miodu
  • 20 g żelatyny
  • 2 pomarańcze
  • galaretka pomarańczowa

Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks

Zobaczcie też przepisy na inne, pyszne ciasta:

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie