Dzień Ciasta już niebawem. 26 listopada obchodzimy go na całym świecie! I choć tradycja wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych warto, by zakorzeniła się również i u nas. Bo cóż lepiej poprawi nastrój w szary listopadowy dzień niż kawałek pysznego, domowego ciasta? Zobaczcie nasze propozycje!
Poniżej znajdziecie przepisy na domowe ciasta na Dzień ciasta:
- Ciasto napoleonka z gotowego ciasta francuskiego
- Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch
- Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci
- Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu
- Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne
- Sernik light na zimno
Ciasto napoleonka z gotowego ciasta francuskiego [PRZEPIS]

Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 7 białek
- 3,5 szklanki cukru pudru + trochę do posypania po wierzchu
- 1/2 szklanki wody
- odrobina soku z cytryny lub ekstrakt cytrynowy
- sok malinowy, wiśniowy lub różowy barwnik spożywczy do zabarwienia kremu (opcjonalnie)
Wykonanie
Blat ciasta francuskiego dzielimy na 2 równe części, a następnie jedną z tych części przekrawamy na 6 kwadratów. Tak pokrojone ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i wody gotujemy gęsty syrop. Do syropu dolewamy trochę soku malinowego lub barwnika spożywczego (ja użyłam barwnika w proszku). Gotujący się syrop wlewamy stopniowo do białek, cały czas je ubijając. Następnie w osobnym garnku gotujemy niewielką ilość wody i umieszczamy na nim miskę z białkami ubitymi z syropem cukrowym, tak aby miska dnem nie dotykała wody. W takiej kąpieli wodnej białka ubijamy przez około 10 minut. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny lub ekstrakt cytrynowy i jeszcze kilka sekund miksujemy.
Na wystudzony blat ciasta francuskiego wykładamy różowy krem i przykrywamy blatem podzielonym na 6 kwadratów i odstawiamy do lodówki. Dzięki temu, ze górną warstwę mamy już podzieloną, to będzie nam łatwiej pokroić ciasto. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Przepis Anny Loski
Ciasto bez pieczenia: śnieżny puch [PRZEPIS]

Składniki
- 20 dag herbatników kakaowych
- ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 2 śnieżki w proszku
- szklanka mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- pół litra wrzątku
Posypka kokosowa
- 100 dag wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci. Proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki
- 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
- 25 dag masła lub margaryny
- cukier wanilinowy
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek kakao
- ½ szklanki wody
- kokos (opcjonalnie)
Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby
Ciasto na biszkopcie z masą budyniową, bezą kokosową i ananasem z dodatkiem rumu ]PRZEPIS]

Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu
Beza kokosowa:
- 4 białka
- 2/3 szklanki cukru
- 20 dag wiórków koksowych
Poncz:
- 100 ml rumu
- sok z połowy cytryny
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2,5 łyżki cukru
- 1 kostka masła
- 1 puszka ananasa
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki mleka
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdjąć folię.
3. Masa: Z mleka odlać 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki oraz żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Budyń odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, utrzeć. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Owoce dodać do masy i wymieszać.
4. Poncz: Rum wymieszać z sokiem z cytryny. Ponczem nasączyć biszkopt.
5. Na biszkopt wyłożyć masę z ananasem, wyrównać. Na masie ułożyć bezę kokosową. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Kakaowe ciasto z jabłkami – tanie, proste i pyszne [PRZEPIS]

Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 duże jajka
- łyżka cynamonu
- szklanka cukru
- 3-4 jabłka
Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek
Sernik light na zimno [PRZEPIS]

Składniki
- 25 dag chudego twarogu
- 70 dag jogurtu gęstego
- aromat pomarańczowy
- 4 łyżki miodu
- 20 g żelatyny
- 2 pomarańcze
- galaretka pomarańczowa
Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks
Zobaczcie też przepisy na inne, pyszne ciasta:
