
Macie ochotę na jajka? Zobaczcie przepisy na dania z jajkiem w roli głównej!
![Śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/56/06/5d9c4b68aebea_o_xlarge.jpg)
Śródziemnomorska shakshuka [PRZEPIS]
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych
6 jaj
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Przyprawy:
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka papryki
1 łyżeczki pieprzu młotkowanego
2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Przepis Macieja Wawryniuka, szefa kuchni Kamis.

Jajka po benedyktyńsku z sosem serowym
Składniki
1 bagietka pszenna
1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 plastry boczku wędzonego
1 mała cebula
masło
2 jajka
serek topiony kremowy (np. MSM Mońki)
100 ml śmietanki słodkiej 18%
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku oraz szczypta kurkumy
Wykonanie
Bagietkę rozciąć na pół i zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry boczku i cebulę pokrojoną w półkrążki podsmażyć na oleju na patelni.
Serek topiony i śmietankę połączyć, podgrzewając w rondelku na małym ogniu. Dodać kurkumę, oraz sól i pieprz do smaku.
Z folii spożywczej wyciąć kwadrat i na środku wysmarować go cienka warstwą masła. Tak przygotowaną folię umieścić w filiżance lub w małym słoiczku, nieposmarowaną stroną do dna.
Do folii z masłem wybić jajko, zebrać rogi folii i związać nitką lub dratwą blisko jajka. Tak przygotowane jajko włożyć do rondelka z wrząca wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez 3,5 minuty.
Wykonać tę sama czynność z drugim jajkiem. Wyciągnąć z wody, rozciąć folię przy sznurku i wyłożyć jajka na tosty z podsmażonym boczkiem i cebulą. Polać gorącym sosem serowym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Pasta jajeczna do kanapek
Składniki
400 g białego sera półtłustego
7 jajek ugotowanych na twardo
dwa pęczki szczypiorku
2 pęczki rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
sól, pieprz
Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Delkowskiej