1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Te dzikie rośliny zbierzesz w grudniu. Sprawdź, co możesz z...
fot. pixabay.com

Te dzikie rośliny zbierzesz w grudniu. Sprawdź, co możesz z nich przygotować.

2 z 10
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....
fot. pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.

Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

3 z 10
Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i...
fot. pixabay.com

Jałowiec

Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i balsamiczny aromat. Niektórzy używają go, jako substytut kawy. Robi się też z niego gin i jałowcówkę.

Prosty przepis na nalewkę jałowcową, którą poleca Strona Zdrowia. Składniki: 1 szklanka świeżych jagód jałowca, 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj., 3 łyżki miodu, ew. cukru. Owoce jałowca utłucz, a następnie przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na 6 tygodni w ciepłe i zaciemnione miejsce. Przez ten czas regularnie mieszaj zawartością słoja, a gdy upłynie, dodaj miód, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 tygodnie. Gdy nalewka stanie się klarowna, przefiltruj ją i zamknij w butelkach, a następnie odstaw na 3 miesiące w suche i chłodne miejsce.

4 z 10
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

Pożar na Cyrhli w Zakopanem. Ogień przeniósł się z garażu na część mieszkalną

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Zobacz również

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna

Udana zabawa podczas Salezjańskiego Pikniku Rodzinnego, choć aura była kapryśna