5 z 10
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. pixabay.com

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.

6 z 10
Można je wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego naparu,...
fot. pixabay.com

Liście jeżyn

Można je wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego naparu, który obniża cukier i wspiera odporność. Liście jeżyn wcześniej suszymy, następnie do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki ususzonych i rozdrobnionych liści, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Pijemy małymi porcjami nawet 2 razy dziennie.

7 z 10
Strona Zdrowia poleca przepis na tarninówkę, którą robi się...
fot. pixabay.com

Śliwa tarnina

Strona Zdrowia poleca przepis na tarninówkę, którą robi się z przemrożonych owoców. Tarninówka pomaga w przypadku niestrawności, bólu brzucha (zwłaszcza na tle skurczowym) i biegunki.

Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,5 l spirytusu 95 proc., 2 szkl. wody, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, ew. połowy cytryny, kilka goździków lub inne przyprawy korzenne (opcjonalnie).

Umyte i osączone owoce zalej w słoju spirytusem i wodą, a następnie odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres około 4 miesięcy. Po upływie tego czasu odlej płyn i przefiltruj nalewkę, a owoce wyrzuć. Dodaj do nalewki pozostałe składniki, odstaw na 2 tygodnie, po czym przefiltruj ponownie i odstaw na 6 miesięcy. Dawkowanie nalewki z owoców tarniny to 25-50 ml dziennie.

8 z 10
Aby przygotować napar, wystarczy wysuszyć zebrane igliwie i...
fot. pixabay.com

Igliwie świerku

Aby przygotować napar, wystarczy wysuszyć zebrane igliwie i zalać 2 łyżki litrem wrzącej wody. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy. Taki napar będzie świetnym dodatkiem do kąpieli.

Aby przygotować syrop, należy najpierw zalać szklanką wody 1 łyżkę pędów i gotować przez 10 minut. Taki napar mieszamy z cukrem i miodem (1 część naparu, 2 części cukru, 1 część miodu). Dodajemy sok z 1 cytryny i odrobinę mocnego alkoholu. Syrop pomaga w przypadku infekcji oddechowych, stosujemy 1 łyżkę kilka razy dziennie.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Zobacz również

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji