Elementarz herbaciany – darjeeling, earl grey oraz english breakfast. Czym się różną? [PORADNIK]

mad
Czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat? Zobaczcie!
Czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat? Zobaczcie! pixabay.com
Darjeeling, earl grey czy english breakfast? Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Zobaczcie!

Czym różnią się popularne marki herbat? Co kryje w sobie earl grey, a co darjeeling? Poprosiliśmy ekspertów Ahmad Tea London o przygotowanie herbacianego elementarza, w którym wyjaśnią, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. To idealna podpowiedź dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się nieco więcej o pysznych naparach, którymi rozkoszują się niemal każdego dnia.

Darjeeling, czyli szampan wśród herbat

Herbata darjeeling pochodzi z niewielkiej krainy położonej w Indiach u podnóży Himalajów, na wysokości aż 2200 m n.p.m. Znajduje się tam 17 tysięcy ha plantacji herbacianych, które stanowią aż 3 procent całej produkcji herbaty w Indiach. Liście w tym regionie zaczynają się rozwijać po pierwszych, marcowych deszczach, a herbatę zbiera się w dwóch etapach – wiosenno-letnim oraz jesiennym.
Liście zebrane jako pierwsze nabywane są jedynie przez zamożnych koneserów - sprzedawane są bowiem za bardzo wysokie kwoty. To najdroższa herbata na świecie zwana „szampanem wśród herbat”.
Darjeeling charakteryzuje się delikatnym, szlachetnym posmakiem muskatu i połyskującym, złotym kolorem. Uznawana jest za najlepszą z indyjskich gatunków herbat i jedną z najlepszych na świecie.

English breakfast, czyli herbata o poranku

Jak sama nazwa wskazuje to mieszanka herbat przeznaczona do picia o poranku, w szczególności przy okazji pierwszego posiłku. Jej mocny i nasycony smak idealnie współgra z dodatkiem mleka i cukru. To smaczne połączenie gładkiego w smaku assamu, jasnej herbaty cejlońskiej i herbat kenijskich. Od początku kompozycja ta była tworzona tak, aby ożywiać umysł i pobudzać organizm do trawienia po tradycyjnym, bardzo obfitym śniadaniu angielskim. Herbata ta zawiera duże ilości teiny.

Earl grey z bergamotką

Earl grey to pierwsza poznana w zachodnim świecie pachnąca mieszanka herbat. Legenda głosi, że została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Charlesa Greya, który podczas swojej kadencji wprowadził ustawę o zniesieniu niewolnictwa w całym Imperium Brytyjskim. Było to prawdziwe historyczne osiągnięcie. Podobno w dowód wdzięczności i uznania otrzymał dyplomatyczny prezent – herbatę aromatyzowaną olejem z bergamotki i od tego czasu herbata earl grey zyskała na popularności.
Warto wiedzieć, że smak tej mieszanki doskonale podkreśla plasterek cytryny. Stanowi ona także świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek. Najlepiej smakuje podawana bez mleka.

Zobacz też:
Irish coffee, marocchino i caffé brulot, czyli rozgrzewające kawy z różnych stron świata

Zobacz też:
Jakie powinno być prawdziwe masło? Wszystko, co trzeba wiedzieć o maśle

Zobacz też:
Prozdrowotne właściwości olejów spożywczych - hit czy mit?

Zobacz też:
5 rzeczy, których nie wiesz o winie

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie