Fasolka szparagowa - czas gotowania. Sprawdź, ile czasu gotować fasolkę szparagową, aby była idealna

Redakcja
Ile gotuje się fasolkę szparagową? Czas gotowania żółtej i zielonej fasolki
Ile gotuje się fasolkę szparagową? Czas gotowania żółtej i zielonej fasolki Pixabay
Gotowanie fasolki szparagowej nie jest trudne. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym ugotowana fasolka szparagowa będzie sprężysta, pyszna i zdrowa. Sprawdź, ile gotuje się fasolkę szparagową.

Fasolka szparagowa: co trzeba wiedzieć?

Podczas gotowania fasolki szparagowej trzeba mieć na uwadze jedną najważniejszą kwestię - czas gotowania fasolki różni się w zależności od jej gatunku i dojrzałości. Inaczej będzie gotować się fasolka młoda, a inaczej stara i wyrośnięta. Podobnie czas gotowania będzie inny w przypadku fasolki żółtej i zielonej. Idealna fasolka po ugotowaniu powinna być miękka i krucha. Bez paniki - podpowiadamy, co zrobić, aby zawsze wyszła perfekcyjnie.

Fasolka szparagowa - przygotowanie

Zanim wrzucimy fasolkę do garnka, trzeba ją odpowiednio przygotować. Najpierw należy oczyścić ją z włókien - starsza fasolka będzie miała ich więcej. Następnie trzeba odciąć końcówki i dokładnie umyć. Tak przygotowaną fasolkę można wrzucać do gotującej się wody.

Ile gotować fasolkę szparagową?

Na 1 kg fasolki przypadają 4 litry wody, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, można wrzucić do niej fasolkę i poczekać do ponownego zagotowania. Czas gotowania należy liczyć od momentu wrzenia wody z fasolką.

  • Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną - 15-20 minut.
  • Dotyczy to młodej fasolki - w przypadku starszej ten czas należy nieco wydłużyć i co jakiś czas sprawdzać jej miękkość.
  • Sprawdzanie nie zaszkodzi w przypadku każdej z fasoli - dzięki temu będziemy mieć pewność, że fasolka będzie ugotowana w sposób, jaki nam odpowiada.

Do tak ugotowanej fasolki warto przygotować zasmażkę z masła i bułki tartej. Pół kostki masła i pół szklanki bułki tartej podsmażamy na patelni. Potem taką mieszanką posypujemy fasolkę.

Jak sposób parzenia kawy wpływa na jej właściwości?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3