https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka szparagowa - czas gotowania. Sprawdź, ile czasu gotować fasolkę szparagową, aby była idealna

Redakcja
Ile gotuje się fasolkę szparagową? Czas gotowania żółtej i zielonej fasolki
Ile gotuje się fasolkę szparagową? Czas gotowania żółtej i zielonej fasolki Pixabay
Gotowanie fasolki szparagowej nie jest trudne. Należy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym ugotowana fasolka szparagowa będzie sprężysta, pyszna i zdrowa. Sprawdź, ile gotuje się fasolkę szparagową.

Fasolka szparagowa: co trzeba wiedzieć?

Podczas gotowania fasolki szparagowej trzeba mieć na uwadze jedną najważniejszą kwestię - czas gotowania fasolki różni się w zależności od jej gatunku i dojrzałości. Inaczej będzie gotować się fasolka młoda, a inaczej stara i wyrośnięta. Podobnie czas gotowania będzie inny w przypadku fasolki żółtej i zielonej. Idealna fasolka po ugotowaniu powinna być miękka i krucha. Bez paniki - podpowiadamy, co zrobić, aby zawsze wyszła perfekcyjnie.

Fasolka szparagowa - przygotowanie

Zanim wrzucimy fasolkę do garnka, trzeba ją odpowiednio przygotować. Najpierw należy oczyścić ją z włókien - starsza fasolka będzie miała ich więcej. Następnie trzeba odciąć końcówki i dokładnie umyć. Tak przygotowaną fasolkę można wrzucać do gotującej się wody.

Ile gotować fasolkę szparagową?

Na 1 kg fasolki przypadają 4 litry wody, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżeczka soli. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, można wrzucić do niej fasolkę i poczekać do ponownego zagotowania. Czas gotowania należy liczyć od momentu wrzenia wody z fasolką.

  • Żółtą fasolkę gotuje się od 5 do 15 minut, natomiast zieloną - 15-20 minut.
  • Dotyczy to młodej fasolki - w przypadku starszej ten czas należy nieco wydłużyć i co jakiś czas sprawdzać jej miękkość.
  • Sprawdzanie nie zaszkodzi w przypadku każdej z fasoli - dzięki temu będziemy mieć pewność, że fasolka będzie ugotowana w sposób, jaki nam odpowiada.

Do tak ugotowanej fasolki warto przygotować zasmażkę z masła i bułki tartej. Pół kostki masła i pół szklanki bułki tartej podsmażamy na patelni. Potem taką mieszanką posypujemy fasolkę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Styl życia

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska