https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Filet z dorsza zapiekany ze świeżym bakłażanem [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Przepis na pieczonego fileta z dorsza otulony bakłażanem.

Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca dorsza zapiekanego w bakłażanie.

Składniki

  • 40 dag świeżego fileta z dorsza
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula czerwona
  • 4,5 łyżki oleju
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie
Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.

Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska