Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca dorsza zapiekanego w bakłażanie.
Składniki
- 40 dag świeżego fileta z dorsza
- 1 bakłażan
- 1 cebula czerwona
- 4,5 łyżki oleju
- szczypta pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie
Bakłażana pokroić w podłużne plastry. Oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.
Olej wymieszać z pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu czarnego.
Rybę pokroić na dwa kawałki. Posmarować marynatą. Na rybie ułożyć cebulę. Następnie zawinąć rybę w plasterki bakłażana. Wierzch posmarować pozostałą marynatą i ułożyć pozostałą cebulę.
Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło: Dzień Dobry TVN