Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw [PORADNIK]

mad
Warto sięgać po przyprawy. Także te mniej popularne.
Warto sięgać po przyprawy. Także te mniej popularne. archiwum
Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez aromatycznych ziół i przypraw, które nadają potrawom wyjątkowego charakteru. I choć wielu z nas używa kilku sprawdzonych produktów np. pieprzu, soli czy majeranku, to czasem warto przełamać kulinarną rutynę i sięgnąć po mniej znane przyprawy.

Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, imbiru, bazylii i czarnego pieprzu rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie. Gałka muszkatołowa, cząber, estragon czy jałowiec - to dzięki nim „zaczarujemy” proste posiłki i odmienimy charakter naszej kuchni. Jak? Podpowiada Maciej Wawryniuk, ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, szef kuchni Kamis.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw  [PORADNIK]
fot. pixabay

Gałka muszkatołowa – lekko pikantny smak gałki muszkatołowej rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory. Dodaje się ją do zup, pieczonych warzyw, a także sosów, np. popularnego beszamelu. Z pewnością przyprawy tej warto użyć podczas przygotowywania kremów i budyniów. Doskonale sprawdza się w również w przyprawianiu farszów, pasztetów, flaków i wszelkiego rodzaju potraw z kasz. Bardzo dobrze uzupełnia smak i zapach pierników, ajerkoniaków, napojów mlecznych i win.

Lubczyk

Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw  [PORADNIK]
fot. pixabay

Lubczyk - ma intensywny korzenny, lekko cytrynowy aromat i ostry, nieco palący smak. Polecany jest do przyrządzania sosów i potraw z warzyw. Świetnie pasuje także do dań z ryżu, mięsa drobiowego i wołowego. To fantastyczny dodatek do zup - niedzielny rosół nabierze niepowtarzalnego aromatu, jeśli pod koniec gotowania dodamy do niego garść lubczyku.
Estragon – charakteryzuje się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno ziołowym smakiem. Niezbędny składnik białego octu winnego. Znakomicie komponuje się z rybami i warzywami. Stosowany do białych mięs, twarogów, farszów, masła ziołowego oraz do świeżych sałatek warzywnych. Stanowi niezbędny dodatek do sosu tatarskiego. Uważany jest za niezastąpiony składnik kiszonek warzywnych, szczególnie z ogórków.

Kmin rzymski

Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw  [PORADNIK]
fot.wikipedia

Kmin rzymski - nadaje potrawom specyficzny, cierpko-korzenny smak. Kminem przyprawia się sosy, zupy, wędliny oraz sery. Służy również do aromatyzowania chleba i innych wyrobów piekarniczych. Idealny do posypywania sałatek, surówek i warzyw. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do potraw z suszonej fasoli i roślin strączkowych. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z kuchni meksykańskiej np. chili con carne.

Cząber

Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw  [PORADNIK]
fot. pixabay

Cząber – posiada charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Polecany jest jako dodatek do potraw z fasoli i grochu. Przyprawia się nim również zupy jarzynowe, kapuśniaki, farsze mięsne, kiełbasy oraz dania z tłustych mięs jak np. wieprzowina i baranina. Niewielką ilość cząbru można dodać do mizerii i sosów sałatkowych. Przyprawiając nim poranną fritatę, jajecznicę lub omlet z pewnością zaskoczysz domowników smacznym śniadaniem.

Jałowiec

Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw  [PORADNIK]
fot. pixabay

Jałowiec – ma aromatyczny, leśny, balsamiczny zapach oraz słodkawo-żywiczny smak. Suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat. Doskonale komponują się z dziczyzną, pasztetami oraz kapustą. Powszechnie wykorzystywany jest do produkcji wędlin. Nadaje specyficzny zapach i smak potrawom z grilla. Jest przysłowiową kropką nad „i” przy doprawianiu ginu, likieru czy aromatycznej jałówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska