Przyzwyczajeni do ziół prowansalskich, imbiru, bazylii i czarnego pieprzu rzadko sięgamy po mniej popularne przyprawy. Zupełnie niesłusznie. Gałka muszkatołowa, cząber, estragon czy jałowiec - to dzięki nim „zaczarujemy” proste posiłki i odmienimy charakter naszej kuchni. Jak? Podpowiada Maciej Wawryniuk, ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, szef kuchni Kamis.
Gałka muszkatołowa
![Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/07/23/5c3c7cc4e1dfa_o,size,380x238,q,71,h,0217c2.jpg)
Gałka muszkatołowa – lekko pikantny smak gałki muszkatołowej rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory. Dodaje się ją do zup, pieczonych warzyw, a także sosów, np. popularnego beszamelu. Z pewnością przyprawy tej warto użyć podczas przygotowywania kremów i budyniów. Doskonale sprawdza się w również w przyprawianiu farszów, pasztetów, flaków i wszelkiego rodzaju potraw z kasz. Bardzo dobrze uzupełnia smak i zapach pierników, ajerkoniaków, napojów mlecznych i win.
Lubczyk
![Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2f/fb/5c3c7ce80108e_o,size,380x238,q,71,h,253863.jpg)
Lubczyk - ma intensywny korzenny, lekko cytrynowy aromat i ostry, nieco palący smak. Polecany jest do przyrządzania sosów i potraw z warzyw. Świetnie pasuje także do dań z ryżu, mięsa drobiowego i wołowego. To fantastyczny dodatek do zup - niedzielny rosół nabierze niepowtarzalnego aromatu, jeśli pod koniec gotowania dodamy do niego garść lubczyku.
Estragon – charakteryzuje się specyficznym słodkawym zapachem i korzenno ziołowym smakiem. Niezbędny składnik białego octu winnego. Znakomicie komponuje się z rybami i warzywami. Stosowany do białych mięs, twarogów, farszów, masła ziołowego oraz do świeżych sałatek warzywnych. Stanowi niezbędny dodatek do sosu tatarskiego. Uważany jest za niezastąpiony składnik kiszonek warzywnych, szczególnie z ogórków.
Kmin rzymski
![Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f2/2f/5c3c7d0d2f65e_o,size,380x238,q,71,h,8301f5.jpg)
Kmin rzymski - nadaje potrawom specyficzny, cierpko-korzenny smak. Kminem przyprawia się sosy, zupy, wędliny oraz sery. Służy również do aromatyzowania chleba i innych wyrobów piekarniczych. Idealny do posypywania sałatek, surówek i warzyw. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do potraw z suszonej fasoli i roślin strączkowych. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z kuchni meksykańskiej np. chili con carne.
Cząber
![Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/50/d9/5c3c7d386a41b_o,size,380x238,q,71,h,094ab7.jpg)
Cząber – posiada charakterystyczny, intensywny zapach oraz korzenny, lekko gorzkawy smak. Polecany jest jako dodatek do potraw z fasoli i grochu. Przyprawia się nim również zupy jarzynowe, kapuśniaki, farsze mięsne, kiełbasy oraz dania z tłustych mięs jak np. wieprzowina i baranina. Niewielką ilość cząbru można dodać do mizerii i sosów sałatkowych. Przyprawiając nim poranną fritatę, jajecznicę lub omlet z pewnością zaskoczysz domowników smacznym śniadaniem.
Jałowiec
![Gałka muszkatołowa, lubczyk, estragon, kmin rzymski, cząber i jałowiec, czyli moc przypraw [PORADNIK]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d2/c2/5c3c7d6173c05_o,size,380x238,q,71,h,4d1a05.jpg)
Jałowiec – ma aromatyczny, leśny, balsamiczny zapach oraz słodkawo-żywiczny smak. Suszone owoce jałowca dodaje się do kiszonek i marynat. Doskonale komponują się z dziczyzną, pasztetami oraz kapustą. Powszechnie wykorzystywany jest do produkcji wędlin. Nadaje specyficzny zapach i smak potrawom z grilla. Jest przysłowiową kropką nad „i” przy doprawianiu ginu, likieru czy aromatycznej jałówki.
