Gorlice. Czekoladowy dzień w szkole

Lech Klimek
Lech Klimek
Cztery godziny ciężkiej pracy, ale efekty zadowoliły nawet największych koneserów czekolady. Uczniowie ZSZ pod okiem mistrza świata w cukiernictwie poznawali sekrety słodkiego fachu.

Zapach czekolady witał każdego, kto zbliżył się do drzwi jednej z pracowni w Zespole Szkół Zawodowych w Gorlicach. Po otwarciu drzwi zobaczyć można było grupę młodych osób, które w skupieniu pochylały się nad stołami. - Mamy wielką frajdę - mówi Lucyna Prorok, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych. - Przyjechał do nas mistrz świata w cukiernictwie, sławny Mieczysław Chojnowski i wprowadza naszych uczniów w tajniki pracy z czekoladą właśnie - dodaje.

Szkolenie młodych gorlickich cukierników było całkowicie bezpłatne.

- Udało mi się nawiązać kontakt z managerem firmy, z którą współpracuje mistrz - opowiada nauczycielka. - Bardzo się starałam i udało się, jesteśmy jedną z osiemnastu szkół w Polsce, które takie szkolenie mogły u siebie przeprowadzić - podkreśla.

Pani Lucyna w ubiegłym roku zrealizowała autorski projekt wewnątrzszkolny - Artystyczne Zdobnictwo Cukiernicze. Pokłosiem właśnie tego projektu było czekoladowe szkolenie.

Czytaj najnowsze informacje z Gorlic i okolic

Adepci cukiernictwa z gorlickiej szkoły poznali wiele sposobów i technik pracy. Robili tabliczki czekolady i praliny.

- To tylko z pozoru jest łatwe - mówi Magdalena Ptak, uczennica. - Trzeba jednak wykazać się precyzją, a wtedy efekty są znakomite. Tu w szkole mieliśmy okazje używać w pełni profesjonalnych produktów, które przywiózł ze sobą nasz instruktor. Dzięki temu praca była słodką przyjemnością - dodaje z uśmiechem.

Mieczysław Chojnowski jest na bieżąco z najnowszymi trendami w słodkim świecie. Zachowuje jednak do nich zdrowy dystans. - Modne są smaki z Azji, Ameryki Południowej. Łączy się je na różne sposoby. Na topie są też smaki kwaskowate - wymienia.

W upodobaniach do słodkości jest tradycjonalistą. Na Wielkanoc musi być babka i mazurek, na Boże Narodzenie piernik i makowiec. Co prawda można sobie zafundować lody piernikowe, ale to raczej fanaberia. Największa słodka słabość mistrza Chojnowskiego to tort tiramisu. - Ale i tak najbardziej uwielbiam szarlotkę mojej mamy - zdradza.

Uczniowie pani Lucyny mimo młodego wieku prezentują już profesjonalne podejście do pracy. Niedługo wybierają się wraz z opiekunką do Nowego Sącza, gdzie wystartują konkursie szkół gastronomicznych.

- Jego temat to małopolskie produkty na europejskim stole - opowiada nauczycielka. - Już się przygotowujemy, a do naszej prezentacji użyjemy tylko takich produktów, które znajdują się na liście tych regionalnych - podkreśla.

Gazeta Gorlicka

Tak kiedyś wyglądały Gorlice! [ARCHIWALNE ZDJĘCIA]

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 1. Dlaczego wychodzimy na pole?

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
>>> Zobacz inne odcinki MÓWIMY PO KRAKOSKU

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3