
Zobaczcie przepisy na grzyby na zimę.

Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych na zimę Justyny Kalemby
Składniki
3,5 litra wody
pół litra octu
10 łyżek cukru
6 łyżek soli
ziele angielskie i liść laurowy
Ponadto
do każdego słoika krążki cebuli, liść laurowy i ziele angielskie,
grzyby
Wykonanie
Z podanych składników zagotować zalewę. Grzyby oczyścić i umyć, krótko podgotować w słonej wodzie. Do każdego słoika dać krążki cebuli, liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10–15 minut.

Prawdziwki marynowane Joanny Tokarz
Składniki
prawdziwki (najlepiej malutkie)
Składniki na zalewę
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Ponadto na każdy słoiczek
1/4 cebuli
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
2-3 listki laurowe
1 pełna łyżka gorczycy
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.

Grzyby Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
1 kg grzybów( różne)
0,5 szklanki oleju
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
3 łyżki słodkiej papryki
koncentrat pomidorowy
0,5 kg cebuli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2-3 listki laurowe
Wykonanie
Grzyby oczyścić, ugotować, odcedzić. Cebulę pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Dodać grzyby, wlać wodę, dodać cukier, ocet, olej, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić 15 min. Pod koniec duszenia doprawić papryką. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.