1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na grzyby na zimę.

Zobaczcie przepisy na grzyby na zimę.

2 z 7
Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych na zimę Justyny...
fot. pixabay.com

Tradycyjna zalewa do grzybów marynowanych na zimę Justyny Kalemby

Składniki
3,5 litra wody
pół litra octu
10 łyżek cukru
6 łyżek soli
ziele angielskie i liść laurowy

Ponadto

do każdego słoika krążki cebuli, liść laurowy i ziele angielskie,
grzyby

Wykonanie

Z podanych składników zagotować zalewę. Grzyby oczyścić i umyć, krótko podgotować w słonej wodzie. Do każdego słoika dać krążki cebuli, liść laurowy i ziele angielskie oraz grzyby. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10–15 minut.

3 z 7
Prawdziwki marynowane Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Prawdziwki marynowane Joanny Tokarz

Składniki 
prawdziwki (najlepiej malutkie)

Składniki na zalewę  
5 szklanek wody 
1 szklanka octu 10% 
1 szklanka cukru 
2 łyżki soli  

Ponadto na każdy słoiczek 

1/4 cebuli 
1/2 łyżeczki ziela angielskiego 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego 
2-3 listki laurowe 
1 pełna łyżka gorczycy 
 
Wykonanie
Grzyby obrać dokładnie i umyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą i delikatnie posolić. Gotować od momentu zagotowania (ok. 3 minuty pilnując, bo wytwarzająca się piana lubi uciec z garnka). Gorące grzyby odcedzić i porządnie przelać zimną wodą. Nałożyć do wyparzonych i osuszonych słoiczków. Dodać cebulę, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wierzch posypać gorczycą.  
Składniki na zalewę zagotować. Jeszcze ciepłą zalać grzybki. Słoiczki zakręcić i pasteryzować na mokro 10 minut od momentu zagotowania.

4 z 7
Grzyby Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Grzyby Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

1 kg grzybów( różne)
0,5 szklanki oleju
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
4 łyżki octu
3 łyżki słodkiej papryki
koncentrat pomidorowy
0,5 kg cebuli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
2-3 listki laurowe 

Wykonanie

Grzyby oczyścić, ugotować, odcedzić. Cebulę pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Dodać grzyby, wlać wodę, dodać cukier, ocet, olej, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić 15 min. Pod koniec duszenia doprawić papryką. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielki pawilon w parku Szymborskiej nie powstanie? Prezydent Krakowa podjął decyzje!

Wielki pawilon w parku Szymborskiej nie powstanie? Prezydent Krakowa podjął decyzje!

Turkusowa woda, białe skały, punkty widokowe i motyle - to jest Zakrzówek

Turkusowa woda, białe skały, punkty widokowe i motyle - to jest Zakrzówek

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Krakowski przysmak z automatu. Tak zaczyna się rewolucja na rynku?

Zobacz również

Wielki pawilon w parku Szymborskiej nie powstanie? Prezydent Krakowa podjął decyzje!

Wielki pawilon w parku Szymborskiej nie powstanie? Prezydent Krakowa podjął decyzje!

Tu krajobraz w Krakowie zmienia się z dnia na dzień. Kładka nad Wisłą coraz dłuższa!

Tu krajobraz w Krakowie zmienia się z dnia na dzień. Kładka nad Wisłą coraz dłuższa!