
Marynowane prawdziwki Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
prawdziwki
Składniki na zalewę
1 szklanka octu
3 szklanki wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
5 liści laurowych
5 sztuk ziela angielskiego
Wykonanie
Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia . Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Kiszone rydze Anny Dobrowolskiej
Składniki
1 kg rydzów oczyszczonych i umytych
5 dag soli
pieprz ziarnisty
liść laurowy
Wykonanie
Oczyszczone i umyte kapelusze rydzów osuszyć, a następnie układać rzędami w glinianym garnku kapeluszami do góry. Każdy rząd posypywać solą, dodać kilka ziaren pieprzu i 2-3 liście laurowe. Ułożone grzyby nakryć płótnem lnianym i przycisnąć drewnianym krążkiem. Krążek należy obciążyć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Doskonałe jako przekąska, dodatek do sałatek .
Można je jeść z gorącymi gotowanymi ziemniakami okraszonymi masłem z cebulą lub skwarkami.