Grzyby. Potrawy z grzybów leśnych. 7 propozycji na dania z grzybów [PRZEPISY]
Pilaw ze świeżymi kurkami
Składniki
15 dag świeżych kurek
15 dag ryżu basmati
20 dag filetu z indyka
2 łyżki masła (np. extra Piątnica)
cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Ryż parokrotnie umyć w zimnej wodzie. Następnie ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.
Filet z indyka pokroić w paseczki, cebulę w kostkę, podsmażyć na jasnozłoty kolor na oleju. Kurki umyć, odsączyć z wody i w całości lub przekrojone na pół dodać do indyka z cebulą. Całość poddusić na patelni przez 3-4 minuty. Dodać przyprawy do smaku, wcześniej ugotowany ryż i masło. Wszystko poddusić przez kolejne parę minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie.