Przepis na guacamole naszych Czytelników. Magdalena i Stanisław Romkowie od 2012 roku prowadzą blog kulinarny Kuchenne Wariacje. Od jakiegoś czasu na blogu pojawiają się też potrawy nie zawierające glutenu. - Brak chleba i słodkich wypieków był dla nas wyzwaniem. Po wielu testach i próbach znaleźliśmy to, co mogło zastąpić dotychczasowe jedzenie i przede wszystkim, co było smaczne jak bezglutenowy chleb, pizza czy też pyszny biszkoptowy tort - mówią.
Składniki
- 2 avocado
- pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- sok z 1/2 limonki
- liście świeżej kolendry
- sól, pieprz
- szczypta chili w proszku
Wykonanie
Do miski wycisnąć sok z limonki. Obrać avocado, wrzucić do limonki i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Z pomidora wyciągnąć pestki i pokroić go na drobne kawałki. Całość przyprawić solą, pieprzem i chilli. Dokładnie wymieszać.

Wideo