Przepisem i pomysłem na indyjski chlebek naan a la kebab podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz z Ptaszkowej, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na 10 chlebków naan
- 600 g mąki pszennej
- 300 ml mleka 2%
- 45 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki przyprawy suszonej pomidor-czosnek-czarnuszka
Składniki na nadzienie
- 3 piersi z kurczaka
- 3 pomidory malinowe
- 2 ogórki gruntowe
- 10 liści sałaty masłowej
- 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
Składniki na sos czosnkowy
- 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego
- 3 łyżki majonezu
- 3 duże ząbki polskiego czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi
- pieprz do smaku
Składniki na sos kebabowy
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- szczypta chili
Dodatkowo
- 2 arkusze papieru do pieczenia (na duże blaszki)
- kilka łyżek oleju do natłuszczenia rąk i pergaminu
Wykonanie
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzać (nie gotujemy!), wymieszać razem z drożdżami. Odstawić na około 15 minut pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować.
Jajko roztrzepać z jogurtem. Składniki te dodać do mąki razem z pozostałymi: solą, przyprawą suszoną oraz olejem. Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod nieszczelnym przykryciem na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć natłuszczonymi dłońmi na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 10 części. Każdą uformować dłońmi na kształt kropli, tak by grubość była około 7 mm. Przełożyć na wysmarowany tłuszczem pergamin.
Na dolnej półce piekarnika umieścić brytfannę z wodą (1/2 wysokości- jeśli odparuje dużo w trakcie pieczenia, to dolać) i włączyć piekarnik na 200 stopni, grzałka górna i dolna.
Przygotowane naany piec na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na około 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej i 3 z drugiej strony. Ciepłe chlebki delikatnie przekroić wzdłuż tworząc kieszonkę.
Mięso pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki pokroić w plastry. Liście sałaty umyć i osuszyć.
Sos kebab: połączyć ketchup z majonezem i szczyptą chili.
Sos czosnkowy: połączyć jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki z jednej strony posmarować sosem kebab, z drugiej sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, pomidora, ogórka oraz mięso drobiowe. Raz jeszcze polać sosem czosnkowym. Podawać na ciepło.
