Niemieckie parówki w Ameryce!
Geneza powstania hot-dogów sięga aż 1478 roku, gdy we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna z historii głosi, że to rzeźnik Johann Georghehner w 1600 roku wynalazł kiełbaski dachsund, czyli jamniki, które stały się popularne w Niemczech, a następnie wraz z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród nich był niejaki Charles Feltman, który w 1871 roku na Coney Island otworzył pierwszą budkę, w której serwował frankfurterki w bułce maślanej.

„Kupujcie jamniki, póki są gorące”
Nietypowa nazwa smakołyku wiąże się z kolejną ciekawą legendą. Podczas meczu polo Harry Stevans próbował sprzedawać parówki w bułkach, krzycząc „Kupujcie jamniki, póki są gorące”. Jego rysownik nie był jednak pewny, jak zapisuje się „dachsund”, dlatego na plakacie napisał po prostu: „hot-dog”. Wraz z upływem lat, hot-dog ewoluował i stawał się coraz bardziej popularny. Dziś ma nawet swoje święto, który przypada 4 lipca. Z tego powodu organizuje się konkursy jedzenia na czas – rekordzista pochłonął w ciągu 10 minut aż 69 sztuk!
Wydobyć smak hot-doga
Klasyczny hot-dog to pyszna i prosta przekąska, która bazuje na prostych składnikach: bułce, parówce lub kiełbasce, kilku warzywach i sosie.
Mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na temat hot-doga. W Tajlandii możemy spotkać się z corn-dogiem, czyli parówką w cieście kukurydzianym, smażoną na głębokim tłuszczu, która serwowana jest na patyku.
Kalifornijska wersja zwana danger-dog bazuje na kiełbasie owiniętej w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli oraz sosu chili con carne.
Paryski hot-dog podawany jest w bagietce, zapiekany z serem, a jego smak podkreśla sos grzybowy.
W Meksyku spotkamy się z parówką umieszczoną w chlebie talera, w którym znajduje się ponadto awokado, cebula, majonez i świeży ser.
My proponujemy Wam przepis na naszą polską, pikantną wersję „gorącego psa”!
Pikantny domowy hot-dog [PRZEPIS]
Składniki
- podłużna bułka posypana makiem
- parówka wołowa
- świeży pomidor
- pikle
- cebula biała
- papryczki jalapeno
- sos piri-piri (Tarsmak)
Wykonanie
Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. W tym samym czasie wkładamy parówkę do wrzącej wody. Ugotowaną wkładamy do środka bułki, dodajemy pokrojonego w plasterki pomidora, dorzucamy pikle, pokrojoną w kostkę cebulę i mały kawałeczek papryczki jalapeno. Całość polewamy sosem piri-piri.
