Nasza Loteria

Czas na grilla. Siekane burgery wołowe [PRZEPIS]

mad
Burgery wołowe możemy przygotować na grillowe przyjęcie.
Burgery wołowe możemy przygotować na grillowe przyjęcie. materiały prasowe
Sezon grillowy powoli dobiega końca. Może warto spróbować jeszcze nieszablonowych dań? Tym razem, zamiast klasycznych potraw z rusztu proponujemy domowe burgery z soczystą siekaną wołowiną, ogórkami i chrzanem.

Ta forma letniego dania nada wyjątkowy charakter grillowemu menu i z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Składniki na 4 porcje

  • 440 g wołowiny (np. antrykot)
  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki chrzanu (np. Krakus)
  • 8 korniszonów z czosnkiem Krakus


Wykonanie

Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać 1 łyżkę oliwy, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić.
Z mięsa uformować kotlety wielkości bułki i zgrillować.
Bułki przekroić na pół, wnętrze lekko posmarować pozostałą oliwą i przez chwilę ułożyć na grillu, aby bułki nabrały temperatury.
Potem, układać kolejno: sałatę, burgera, po 1 łyżce chrzanu oraz plastry korniszonów z czosnkiem.

Zobacz też:Domowy sos pomidorowy na zimę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska