Pamiętacie babcine półki w spiżarni? Dosłownie uginały się od ogórków kiszonych, papryki, sałatek, dżemów, aromatycznych konfitur. Lato to idealny moment, by zacząć myśleć o tym, które jego smaki chcemy zachować w słoikach w postaci dżemów, soków, kompotów i przetworów, by móc nimi osłodzić sobie jesienno-zimowe dni.
Pamiętajmy, że
- Lipiec top królestwo porzeczek, moreli, agrestu, ogórków czy fasolki szparagowej
- W sierpniu królują maliny, brzoskwinie i pomidory.
- Wrzesień to czas na kalafiory, śliwki, aronię i paprykę!
- W październiku do słoików wkładajmy grzyby i kapustę.
- W listopadzie można robić dynię czy buraki
W galerii znajdziecie przepisy na pyszne domowe przetwory jak u babci!:
- Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich
- Domowy przecier pomidorowy
- Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
- Marynowana fasolka szparagowa
- Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek
- Agrest marynowany do pieczonych mięs
- Krucha papryka marynowana na zimę
- Sałatka z cukinii
- Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików
- Sałatka z białej kapusty na zimę Koła Gospodyń Wiejskich
- Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
- Powidła śliwkowe
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Polecamy również inne przepisy:
Sałatka milionera
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?