Domowe dżemy. Duzi i mali, bez względu na szerokość geograficzną i czas w którym żyją, zajadają się konfiturami. Jaki jest sekret idealnego dżemu? Tak naprawdę wszystko zależy od naszej kreatywności i osobistych preferencji smakowych. Dla miłośników nieco kwaskowych słodyczy najlepsze będą śliwki i czarne porzeczki. Osoby, które lubią pikantne przyprawy, do swoich przetworów mogą dodać szczyptę chili. W kuchni warto eksperymentować. Dodatki w postaci imbiru, kurkumy czy miodu nadadzą naszym konfiturom rozgrzewających właściwości i będą doskonałą przekąską w okresie jesienno-zimowym. Przygotowując samodzielnie konfitury warto pamiętać o zrobieniu kilku słoiczków więcej… będzie to bardzo apetyczna forma podziękowania dla mam i babć, które w dzieciństwie same przygotowywały dla nas słodkie przetwory.
![Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/68/a8/5b7d4967ce751_o,size,380x238,q,71,h,d99726.jpg)
Dżem brzoskwiniowy z pistacjami
Składniki:
- 1 kg brzoskwiń z puszki lub świeżych
- 100 g obranych pistacji Bakalland
- 100 g cukru
- 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
Wykonanie
Brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z Dżemixem i zagotowujemy. Kiedy owoce zaczną bulgotać dodajemy posiekane pistacje, cukier i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dżem przekładamy do słoików.
![Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/cf/20/5b7d4985b81ca_o,size,380x238,q,71,h,2c1da4.jpg)
Konfitura z suszonej żurawiny z chili
Składniki:
- 300 g suszonej żurawiny Bakalland
- 600 ml soku pomarańczowego
- 3 małe suszone papryczki chili
- 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
Wykonanie
Żurawinę umieszczamy w miseczce i zalewamy ją sokiem pomarańczowym, a następnie pozostawiamy na 5 h. Po tym czasie żurawinę z dodatkiem soku gotujemy z dodatkiem rozgniecionych papryczek chili do momentu, aż sok odparuje. Na końcu do owoców dodajemy Dżemix i gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę umieszczamy w słoiku.
![Szybkie dżemy dla zapracowanych w nowoczesnym wydaniu [PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/7e/54/5b7d499c47741_o,size,380x238,q,71,h,a99466.jpg)
Konfitura z pomarańczy z imbirem i kurkumą
Składniki:
- 1 kg pomarańczy
- 220 g cukru
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 30 g świeżego imbiru
- łyżeczka kurkumy
- 100 ml wody
- 1 opakowanie dżemixu uniwersalnego Delecta w proporcji 3:1
Wykonanie
Pomarańcze i cytryny obieramy, następnie kroimy w cząstki. Skórkę z 1 pomarańczy sparzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Z limonki wyciskamy sok. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy starty imbir i kurkumę. Następnie wsypujemy Dżemix i podgrzewamy całość z dodatkiem soku z limonki i wody, po czym ciągle mieszamy, aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy cukier, gotując jeszcze chwilę. Przygotowaną konfiturę ściągamy z ognia i przekładamy do słoiczków.
Zobacz też:Domowy sos pomidorowy na zimę
Zobacz też:Domowa pasta z czerwonej papryki
Zobacz też:Jak zrobić domowy ketchup?
Zobacz też:Sałatka pieczarkowo-paprykowa na zimę
Zobacz też: Marynowana fasolka szparagowa na zimę
Zobacz też:Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Zobacz też:Marynowana dynia na zimę
Zobacz też:Kiszona papryka Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Suszone pomidory w słoikach
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:Podgrzybki w pomidorach na zimę
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na grzyby na zimę
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
