Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Przecież w środku zimy najbardziej smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych w tym sezonie owoców. Smak dzieciństwa, który pamiętamy, warto urozmaicić bakaliami. Suszone owoce doskonale nadają się do domowych przetworów, dodając im wyjątkowy smak. Dlaczego więc nie spróbować w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami lub bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów.
Zrobione w domu smakuje lepiej
Homemade jest jednym z mikrotrendów, który na stałe wpisał się w nasz kulinarny świat. Według przeprowadzonych przez markę Bakalland badań, ponad połowa z nas uważa, że najlepsze jest to co domowe i wykonane ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, domowe przetwory czy wypieki. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, a także często wracamy do smaków naszego dzieciństwa, dodając do nich odrobinę nowoczesności. Na portalach społecznościowych z dumą pokazujemy to, co udało nam się przygotować w domowym zaciszu.
Powrót do korzeni
Dlaczego ten mikrotrend stał się tak popularny? To proste – dzięki temu, że gotujemy sami, dobrze wiemy, co znajduje się w składzie naszych dań, dbamy o ich jakość i smak, a przy okazji odkrywamy w sobie niezliczone kulinarne talenty.
- Komfortem, a zarazem prawdziwą umiejętnością, jest dziś robienie własnych domowych przetworów (według tradycyjnych receptur z nutą nowoczesności) oraz przygotowywanie domowych wypieków - podkreśla Zuzanna Skalska, analityk trendów, współtwórca Trendbooka Bakalland. - Powrót do korzeni to chyba najważniejsza rzecz, którą każdy z nas we współczesnym świecie powinien zrobić i zapamiętać. Według raportu ONZ w 2050 roku ponad 75 procent mieszkańców Ziemi będzie mieszkać w zurbanizowanych strefach – czyli megamiastach i już dziś wiadomo, że będziemy mieć problem z wyżywieniem wszystkich mieszkańców naszej planety. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie nowych trendów i nawyków żywieniowych. Jednym słowem rozpocznijmy czas powrotu do korzeni już dziś.
![Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e8/a8/5b923ae171ea6_o,size,380x238,q,71,h,a5261d.jpg)
Przepis na konfiturę z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu
Składniki na 6 słoiczków
- 1 kg jabłek
- 100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlać wodę, dodać pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodać rodzynki i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę, przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.
![Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/84/6c/5b923b3b63636_o,size,380x238,q,71,h,60be9d.jpg)
Przepis na bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów
Składniki na 6 słoiczków
- 1 kg pomidorów
- 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
- 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
- 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki)
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, następnie dodać bakalie. Podsmażyć jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawić solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodać również szczyptę chilli. Następnie chutney przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 20 minut.
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
