Dyniowe choinki i gwiazdki będą rewelacyjną ozdobą wigilijnego stołu. Smakują wybornie. Zobaczcie przepis.
Składniki na ciasto:
- 7 g drożdży instant
- 120 ml mleka roślinnego
- 85 g brązowego cukru
- 1/2 szklanki pure z dyni
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
Nadzienie:
- 50 g śliwek kalifornijskich
- 30 g suszonej żurawiny
- 30 g daktyli
- 30 g suszonych fig
- 90 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka brandy
- skórka z 1/2 pomarańczy
- łyżeczka skórki z cytryny i limonki
Wykonanie:
Ciasto: Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem roślinnym, dodajemy cukier oraz 1/3 szklanki mąki (z odważonych 350g), odkładamy na ok. 15 min, aż drożdże zapracują. Do zaczynu dodajemy pure z dyni, a następnie pozostałą mąkę, cynamon oraz skórkę pomarańczową. Zarabiamy ok. 10 minut. Kiedy ciasto przestanie się lepić do ręki wlewamy olej kokosowy i jeszcze chwilę zarabiamy. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 -1,5 h.
Nadzienie: Śliwki, żurawinę, daktyle i figi zalewamy podgrzanym sokiem pomarańczowym zmieszanym z brandy. Odkładamy na min. 30 minut, można nawet na całą noc. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i miksujemy.
Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20 x 40 cm. Połowę smarujemy nadzieniem bakaliowym, ciasto składamy na pół przykrywając cześć z nadzieniem i jeszcze raz delikatnie wałkujemy.
Wykrawamy kształty choinek, kół; nacinamy i zaplatamy. Drożdżówki odkładamy na ok. 20-30 minut do podrośnięcia.
Smarujemy ciepłym mlekiem roślinnym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 15-19 minut.
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Dobrze znasz świętego Mikołaja? Wiesz skąd pochodzi i jak dostaje się do domów? Sprawdź się w naszym QUIZIE!
Źródło: Agencja TVN
